Slovenski izvoz lani najveći od ulaska u Europsku uniju

55

slovenija-izvoz-zastava-midiSlovenija je lani ostvarila izvoz roba od 23,942 milijarde eura, dok je uvoz iznosio 23,191 milijardi, što je najbolji rezultat u vanjskotrgovinskoj razmjeni od ulaska zemlje u Europsku uniju 2004. godine, s najvećim vanjskotrgovinskim suficitom u zadnjih 11 godina, objavio je u utorak slovenski statistički zavod.

Izvoz je porastao za 4,4 posto u odnosu na 2014. godinu, a uvoz za 2,7 posto. Ostvaren je suficit od skoro 751 milijun eura, a pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 103,2 posto.

Više od dvije trećine robne razmjene s inozemstvom Slovenija ostvaruje na području Europske unije, pa je s državama tog zajedničkog tržišta realizirano 80,6 posto ukupnog uvoza i 76,8 posto izvoza.

Glavni trgovinski partneri Slovenije i lani su bili, prema ostvarenom izvozu i uvozu, redom: Njemačka, Italija, Austrija, Hrvatska i Francuska, a u izvozi su najprisutniji bili proizvođači lijekova i tvrtke koje proizvode za automobilsku industriju.

Vanjska potražnja i izvoz bili su glavni generator ekonomskog oporavka i novog rasta slovenskog BDP-a u zadnje dvije godine, a ekonomisti očekuju da će ove i iduće godine na to više utjecati domaća potrošnja i investicije.

Udio izvoza u slovenskom nacionalnom BDP-u, koji je snažno pao u vrijeme prvih godina nakon ekonomske krize 2008. godine, zadnje dvije godine opet je u porastu. (tportal.hr/Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here