Srpski kralj mesa najavio masovna otpuštanja u Slavoniji

60

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDiV) upozorio je da srpski poduzetnik Petar Matijević nakon kupnje dviju poljoprivrednih zadruga u istočnoj Slavoniji najavljuje otpuštanje gotovo 60 posto zaposlenih.

matijevic-industrija-mesa-midiMatijević, kojega nazivaju i ‘srpskim kraljem mesa’ od hrvatskog poduzetnika Envera Moralića kupio je u studenom 2015. godine Poljoprivrednu zadrugu Negoslavci i Poljoprivrednu zadrugu Jankovci s farmama, skladištima, mehanizacijom i ukupno 1.500 hektara poljoprivrednog zemljišta čime je, kako se navodi u priopćenju PPDiV-a, postao najvećim vlasnikom poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj.

Sindikat upozorava da će praktični prvi potez novoga vlasnika biti otpuštanje gotovo 60 posto radnika, odnosno od ukupno 71 zaposlenika u te dvije zadruge otkaz je najavljen za njih 39, od kojih je 11 iz PZ-a Negoslavci, a 28 iz PZ-a Jankovci.

“Osuđujemo ovakav potez gospodina Matijevića. Ovakvo što niti jedan poduzetnik u Hrvatskoj nije radio iako smo mi u sindikatu PPDiV već svašta doživjeli”, navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik sindikata Šimo Orešković, te se najavljuje da će sindikat poduzeti sve kako bi zaštitio svoje članove.

U izjavi za Hinu Orešković je istaknuo da se oko podneva čuo telefonom s Matijevićem te mu rekao kako razumije njegovu nakanu da stvori uspješne tvrtke, no upozorio ga je da se među radnicima kojima je najavljen otkaz nalaze i teški socijalni slučajevi. Također ga je upozorio da takav potez bez prethodnog razgovora sa sindikatom nije dobar.

“U petak ujutro održat ćemo sastanak s odvjetničkim uredom koji zastupa Matijevića, pa ćemo vidjeti gdje nas to vodi”, rekao je Orešković

Sindikalni povjerenik u PZ-u Jankovci Vinko Jozinović izjavio je da su radnici u zadruzi šokirani najavom otkaza, a na spisku za otkaz većinom su radnici koji su od 23. prosinca 2015. godine na plaćenom dopustu.

“Među njima ima i stvarno teških socijalnih slučajeva, poput radnika s 15 godina staža, nezaposlenom suprugom i troje djece”, upozorava Jozinović i dodaje da je odluka s najavljenim otkazima na oglasnoj ploči izvješena 15. veljače, a sindikat se o tome mora očitovati u roku sedam dana. (tportal.hr/Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here