Lego Mindstorms radionice u zagrebačkim osnovnim školama

142

LEGO Mindstorms radionica BorovjeU suradnji s kompanijom Microsoft Hrvatska, udruga eSTUDENT danas je u okviru projekta “Znanost za sve” organizirala radionicu Lego Mindstorms u zagrebačkoj osnovnoj školi Borovje s ciljem popularizacije znanosti i robotike među djecom i poticanja interesa za cjelokupno STEM područje koje čine znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika (Science, Technology, Engineering, Mathematics).

Na radionici Lego Mindstorms učenici su imali priliku naučiti kako sastaviti funkcionalnog  robota te savladati osnove računalnog programiranja. Naučili su kako putem jednostavnog programa mogu dati naredbu robotu da, primjerice, skrene ulijevo ili kako odrediti njegovu reakciju na očitavanje senzora. Uz igru s robotom, učenici su imali priliku primijeniti svoje znanje iz matematike kako bi uspješno riješili dobivene zadatke. Lego Mindstorms radionice se nastavljaju u drugim zagrebačkim školama; sutra, 4. ožujka u OŠ Borovje (Ul. Davora Zbiljskog), te 9. ožujka u OŠ Dr. Ivan Merz (Ul. Franje Račkog 4) i 10. ožujka u OŠ Ksaver Šandor Gjalski (Mlinarska cesta 35).

“Znanost za sve projekt je neprofitne studentske udruge eSTUDENT koja broji preko 300 aktivnih članova. Projekt je pokrenut 2012. godine udruženim snagama studenata s raznih fakulteta sa zajedničkim ciljem: svoju ljubav za znanost prenijeti na mlađe generacije na zabavan i zanimljiv način. U obliku edukativnih radionica koje osmišljavaju, organiziraju i vode studenti-volonteri, projekt se odvija po brojnim školama i vrtićima u Zagrebu i okolici te na znanstvenim festivalima diljem Hrvatske. Radionice su znanstveno-popularnog karaktera, a namijenjene su za djecu i mlade. Kroz radionice želimo potaknuti učenje i djelovanje u STEM polju, odnosno zanimanja i znanja iz područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike”, rekla je Maja Štefančić iz Udruge eStudent.

Ravnateljica OŠ  Borovje Branka Štefok-Bojadžija zahvalila se udruzi eSTUDENT i kompaniji Microsoft Hrvatska na organizaciji Lego Mindstorm radionica. „Izuzetno smo sretni što imamo priliku djeci u tako ranoj dobi na zanimljiv i originalan način približiti osnove programiranja. Mišljenja sam da su današnja djeca mnogo naprednija jer su od malih nogu suočeni s raznim oblicima tehnologije. Smatram da im je zbog toga itekako važno pružiti više ovakvih sadržaja“, rekla je Branka Štefok – Bojadžija.

LEGO Mindstorms radionica Borovje (4)“Microsoft je izrazito fokusiran na obrazovni sustav kroz stvaranje novih mogućnosti za učenike i studente da uče o informacijsko-komunikacijskim tehnologijama i općenito STEM područjima te se upoznaju s tehnološkim alatima i trendovima. Također, kroz razne programe usavršavanja uključeni su i nastavnici. Tako smo od prošle godine kompletnom obrazovnom sustavu, uključujući učitelje/profesore i učenike/studente od osnovne škole do fakulteta omogućili besplatno korištenje programskog paketa Office 365. S druge strane kontinuirano organiziramo razna događanja kojima promičemo računarstvo, od primjerice Sata kodiranja koji je u prosincu obuhvatio preko 7.500 učenika u 180 škola, preko Dana sigurnijeg interneta za koji su radionice preko Skype-a organizirane u preko 100 škola te događanja o računarstvu u tehnološki opremljenim Microsoft Showcase školama. Niz aktivnosti nastavljamo s Lego Mindstorm radionicama u suradnji sa udrugom eSTUDENT kojoj se zahvaljujem na energiji i angažmanu koju njihovi članovi pružaju u ovom projektu.  Edukacija je kontinuirana aktivnost, pa ćemo uskoro organizirati nova događanja i programe“, rekao je Ivan Vidaković, direktor Microsoft Hrvatska te najavio skoro održavanje DigiGirlz događanja namijenjenog djevojkama viših razreda srednjih škola kako bi dobile informacije o prednostima izbora karijere u ICT-u te Youth Spark Live događanje koje priprema učenike za tehnološke izazove koji će ih čekati nakon završenog obrazovanja.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here