Tesco izmislio imena farmi na proizvodima robnih marki

192

Tesco-midiBritanski trgovački lanac Tesco suočava se s kritikama na društvenim mrežama, nakon otkrića da su farme koje se nalaze na pakiranjima proizvoda robne marke ovog lanca izmišljene.

Nedavno je Tesco lansirao proizvode pod brendovima Rosedene Farms i Boswell Farms u okviru novih linija vlastite robne marke.

Prema riječima njihovog PR-a, novi brendovi su nazvani po farmama kako bi predstavili kvalitetu koji je jamčena za svaki proizvod iz ovih linija.

Ipak, ubrzo nakon dolaska u trgovine, otkriveno je da su te farme izmišljene i da su neki od tih proizvoda čak i iz drugih zemalja. Ta činjenica izazvala je i reakciju Nacionalne unije farmi (NFU), koja je optužila Tesco da obmanjuje potrošače, koji su svoje nezadovoljstvo iskazali optužujući Tesco na društvenim mrežama.

“Jasno je da je Tesco shvatio da potrošači pozitivno reagiraju na proizvode porijeklom s lokalnih farmi i željeli su to iskoristiti”, rekao je jedan od direktora NFU Phill Biknel. On dodaje da je ključno pitanje što oni pokušavaju komunicirati ovim brendovima. Ako ta komunikacija nije usklađena sa stvarnim porijeklom i specifikacijom proizvoda, to svakako obmanjuje potrošače.

Tesco je ovim povodom priopćio, da svaki proizvod nabavljaju s neke od farmi ili od uzgajivača i da se proizvode u skladu s njihovim standardima kvalitete, ne precizirajući zašto su proizvodi nazvani po farmama koje ne postoje ili se ne bave proizvodnjom. Međutim, Tesco nije jedini lanac, koji je na ovaj način brendirao svoje proizvode, jer je nedavno u sličnoj situaciji bio i Aldi koji ima veliki broj proizvoda pod brendom Ashfield Farm, koja je također izmišljena.

Britanski stručnjaci smatraju da ovakav postupak nije sam po sebi maliciozan, već da se radi o marketinškom propustu. Oni smatraju da je rješenje problema u transparentnom lancu nabavke i ako zaista postoji farma s koje se određeni proizvod dobavlja, da ona bude i obilježena. (marketnetwork.rs)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here