Danci prodaju “ružno” voće i povrće

106

weFood-supermarket-midiNedavno je u Kopenhagenu otvoren supermarket, koji prodaje samo takozvano “ružno” voće i povrće.

WeFood supermarket, otvorila je danska nevladina organizacija Folkekirkens Nodhjaelp u cilju smanjenja količine bačene hrane, koja u Danskoj dostiže 700 milijuna kilograma godišnje.

Kako su iz ovog supermarketa objasnili za Washington Post, na svojim policama će imati isključivo voće i povrće koje ima neke fizičke nesavršenosti, ali koje je i dalje dobro za upotrebu. Pored toga, na njihovim policama će se naći i artikli u oštećenim pakovanjima, a cijene ovih proizvoda biti će niže i do 50 posto.

Ovakav format supermarketa, smatraju njegovi osnivači, pomoći će smanjenju bacanja hrane, a također će omogućiti kupovinu zdravstveno ispravnih artikala, socijalno ugroženim kategorijama. Kako bi popunili svoje police WeFood je uspostavio partnerske odnose s lokalnim supermarketima, mesarima, uvoznicima, kao i proizvođačima koji proizvode koje ne mogu prodati tradicionalnim supermarketima, prodaju upravo preko ovog inovativnog objekta, koji je dobio podršku i danske vlade.

Prema riječima danske ministrice za hranu Eve Kjer Hansen, besmisleno je bacanje hrane, jer je s jedne strane to loše za okolinu, a s druge predstavlja ogroman trošak. Otvaranje ovog supermarketa u potpunosti je u skladu s nedavnim izvještajima Vlada skandinavskih zemalja u kojima se navodi da su ove zemlje za posljednjih pet godina, uspjele smanjiti bacanje hrane za 25 posto.

Nedavno je i francuska Vlada usvojila Zakon koji zabranjuje supermarketima i restoranima da bacaju ne prodanu hranu. (marketnetwork.rs)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here