EK: ponuda mlijeka na globalnom tržištu premašuje potražnju

87

mlijeko-industrija-midiKako svjetska proizvodnja mlijeka raste, a cijene konstantno padaju Europska unija predviđa da će mljekarska industrija doživjeti sudbinu nafte.

“Može se očekivati daljnji pad cijena mlijeka” kaže se u izvještaju Europske komisije i dodaje da dugoročno “nema nagovještaja” da će se opskrba tržišta smanjiti.

Prema izvještaju EU, očekuje se da globalni uvoz mlijeka poraste 2 posto na godišnjoj razini, međutim to predstavlja samo 30% povećanja proizvodnje u EU, SAD-u, Novom Zelandu i Australiji.

Europska komisija je podvukla potrebu da se uspori s ponudom na globalnom tržištu kako bi se uspostavila ravnoteža ponude i potražnje, što bi potaklo oporavak cijena sa sadašnjih razina.

Značajno povećanje rasta proizvodnje mlijeka EK očekuje u Velikoj Britaniji, Irskoj, Nizozemskoj i Danskoj, dok se za Njemačku predviđa ograničeni rast proizvodnje. U istočnim zemljama Unije očekuje se stabilizacija u sektoru mljekarske industrije.

Kada se povećanoj proizvodnji u zemljama Europske unije doda i rast proizvodnje u SAD-u, Novom Zelandu i Australiji, ponuda mlijeka na globalnom tržištu daleko premašuje svjetsku potražnju, zaključuje se u izvještaju EK. (SEEbiz.eu)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here