Romić i mljekari: Urediti domaće tržište

81

Ministar poljoprivrede Davor Romić i predstavnici proizvođačkih organizacija i udruga proizvođača mlijeka, složili su se na sastanku održanom u srijedu u Ministarstvu, da treba urediti domaće tržište mlijeka kao bi se olakšao položaj proizvođača, otežan zbog pada otkupnih cijena.

davor-romic-midi“Svi prisutni složili su se s potrebom uređivanja domaćeg tržišta mlijeka uvođenjem kodeksa ponašanja koji bi definirao prava i dužnosti proizvođača mlijeka, prerađivača mlijeka i trgovačkih lanaca, kako bi se spriječile nepoštene trgovačke prakse koje za posljedicu imaju neodrživost proizvodnje mlijeka za primarne proizvođače”, kaže se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Dodaje se kako se to Ministarstvo obvezalo da će s Ministarstvom gospodarstva poraditi na prijedlogu modela koji bi mogli regulirati taj segment trgovine.

U Ministarstvu napominju da je Europska unija prepoznala proizvođačke organizacije kao najpovoljniji način udruživanja poljoprivrednih proizvođača koji udruženi imaju veću pregovaračku moć i konkurentniji su u borbi na zajedničkom tržištu. Ministar Romić naglasio je kako će se tražiti zakonodavni okvir koji bi proizvođačkim organizacijama dao potrebna prava kako bi im se osigurali jednaki uvjeti kakve imaju proizvođačke organizacije u Europskoj uniji.

U raspravi o aktualnom stanju u mljekarstvu istaknuto je da domaće mljekare, kao i mljekare cijele EU opterećuju posljedice ukidanja proizvodnih kvota mlijeka, gubitak kineskog tržišta i obustava trgovinskih odnosa s Ruskom Federacijom. Posljedica je hiperprodukcija mlijeka na unutarnjem tržištu koja za posljedicu ima drastično smanjenje otkupnih cijena sirovog mlijeka koja domaćim mljekarima nije dovoljna za pokrivanje troškova proizvodnje.

Ministar Romić saslušao je izazove pred kojima se našao mljekarski sektor, upoznao proizvođače mlijeka sa smjernicama agrarne politike Vlade, a zajedno su dogovoreni i sljedeći koraci u sustavnom rješavanju problema.

Proizvođači su upoznati s dinamikom donošenja Državnog proračuna o kojoj, između ostalog, ovisi i trenutak isplate drugog dijela poticaja za proizvodnu 2015. godinu.

Proizvođači mlijeka ukazali su i na probleme nedostatka poljoprivrednog zemljišta, nezadovoljni dodjelom poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države stočarima bez javnog poziva. Romić je potvrdio je da će se pri izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu voditi računa o pravednijim kriterijima bodovanja kako bi zemljište bilo dodijeljeno onima kojima je najpotrebnije.

U priopćenju se najavljuje da će se ministar sastati i s predstavnicima prerađivača mlijeka, ali i s predstavnicima sektora trgovine prije nego što sve tri strane okupi na zajedničkom sastanku s ciljem sustavnog rješavanja domaćeg tržišta mlijeka. (SEEbiz.eu/Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here