Značajan rast Kofola Grupe u 2015. godini

72

Kofola c.2Grupacija Kofola povećala je godišnje prihode za 14,6% (s 230 milijuna eura na 264 milijuna eura). Operativni dobitak povećao se za 33,1% na 22 milijuna eura, a EBITDA za 20,5%.

Ne samo zbog povoljnih prilika, nego i zbog aktivne potrage za novim prilikama za daljnja širenja.

Naime, u ožujku je slovenski brend Radenska, jak igrač u jadranskoj regiji, postao neizostavan dio grupacije Kofola. U našim krajevima, ugovor o distribuciji sokova Rauch obilježio je važnu promjenu u protekloj godini.

“Drago nam je što su vremenski uvjeti povoljni, ali vrijeme zna biti promjenjivo. Osobno mi je važniji faktor to što smo marljivim radom i nastojanjima da inoviramo, istodobno i dalje duboko poštujući tradiciju i svoje kupce, uspjeli ostvariti rast u takvom iznimno kompetitivnom tržištu kakvo je tržište napitaka. Uz to, ustrajemo na aktivnom istraživanju novih prilika za rast u susjednim zemljama”, komentira rezultate Kofole Jannis Samaras, glavni direktor grupacije.

kofola-grafDugoročna strategija ulaganja u zdrave napitke polučila je uspjeh. Brzorastuća mreža barova UGO, kojih dosad već ima 62, povećala je prihode za desetke postotaka u usporedbi s lani. Pozitivan utjecaj na konačan rezultat grupacije Kofola također je imalo uvođenje takozvane direktne distribucije napitaka u Republici Češkoj.

Unatoč ulaganjima u rast i širenje, zaduženost se gotovo nije povećala, a neto dug / EBITDA pokazatelj (dobitak prije amortizacije, kamata i poreza) na vrlo je umjerenoj razini od 1,1. Zahvaljujući trenutnom financijskom položaju, grupacija ima sve preduvjete za daljini razvoj.

kofola-graf01Osim uspjeha u brojkama, grupacija je postigla napredak i na mnogim drugim poljima. Kampanja “Fofola” u Češkoj i Slovačkoj postala je gotovo fenomen i nije slučajno da je osvojila prestižnu nagradu “Effie” za učinkovitost u oglašavanju u objema zemljama. Na kraju godine, grupacija je uspješno javno ponudila dionice na Praškoj burzi. Kofolino treće mjesto na listi najuglednijih čeških kompanija šlag je na torti.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here