Alphabet: Prihodi ispod očekivanja analitičara

67

Alphabet je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 20,2 milijarde dolara, što je 17 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, no cijena dionice te krovne kompanije Googlea pala je 6 posto jer su njezini rezultati slabiji od očekivanja analitičara.

google-alphabet-midiPrema poslovnom izvješću objavljenom u četvrtak, čista dobit Alphabeta dosegnula je u prvom kvartalu ove godine 4,2 milijarde dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju iznosila 3,5 milijardi. Prihodi Googlea od oglašavanja porasli su 16,2 posto, na 18 milijardi dolara, pri čemu je broj oglasa, ili plaćenih “klikova”, porastao 29 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

No, prosječna cijena online oglašavanja, ili trošak po “kliku”, pala je za 9 posto.

Uz to, porasli su i troškovi poslovanja tvrtke, pa su tako isplate drugim web stranicama za doprinos prometu dosegnuli 3,8 milijardi dolara, ili 21 posto prihoda od oglašavanja.

Alphabet je u jučer objavljenom izvješću prikazao poslovne rezultate samog Googlea, koji obuhvaća internetsku tražilicu i YouTube, i ostalih poslovnih dijelova kompanije, koji uključuju druge online servise i projekte u eksperimentalnoj fazi.

I dok je Google zabilježio snažan rast prihoda i dobiti, gubitak ostalih poslovnih dijelova Alphabeta dosegnuo je u proteklom tromjesečju 802 milijuna dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju iznosio 633 milijuna dolara.

Posljedica je to velikih ulaganja u nove projekte. Pritom su prihodi tog segmenta Alphabeta porasli s lanjskih 80 milijuna dolara na 166 milijuna.

Loše je na poslovne rezultate utjecao i visok tečaj dolara u odnosu na isto lanjsko razdoblje jer zbog toga padaju prihodi američkih kompanija s inozemnih tržišta. Utjecaj tečaja izbrisao je u proteklom kvartalu oko 760 milijuna dolara prihoda Alphabeta.

Unatoč snažnom rastu prihoda i dobiti Alphabeta, cijena njezine dionice pala je jučer na Wall Streetu sa 780 na 733 dolara jer su rezultati kompanije ipak slabiji nego što su analitičari procjenjivali. (SEEbiz.eu/Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here