Amazonu porasli prodaja i dobit

58

amazon-kutije-midiProdaja je dosegnula 29,1 milijardu dolara u prva tri ovogodišnja mjeseca, nošena rastućom prodaje Kindle uređaja za čitanje i tableta Fire, a snažno je rastao i broj korisnika nove usluge Prime.

Amazon je za prvo ovogodišnje tromjesečje ostvario dobit od 513 milijuna dolara, zahvaljujući skoku prodaje od 28 posto.

Prodaja je dosegnula 29,1 milijardu dolara u prva tri ovogodišnja mjeseca, nošena rastućom prodaje Kindle uređaja za čitanje i tableta Fire, piše BBC. Prihodi su na godišnjoj razini porasli 64% na 2,5 milijardi dolara.

I prodaja i dobit su bili bolji od očekivanja analitičara, pa je cijena dionica skočila u poslijepodnevnom trgovanju.

Kompanija je objavila i snažan rast broja klijenata njihove usluge Prime, koja uključuje besplatnu dostavu i TV emisije.

Rezultati su bili pozitivan znak ulagačima, koje su razočarali dobit Applea i Microsofta.

Amazonov odjel cloud usluga je bio značajan izvor rasta prodaje. Taj oblik poslovanja iznajmljuje prostor za pohranjivanje podataka i software usluge i najbrže je rastući poslovni odjel Amazona.

Ulagači su pažljivo promatrali Amazonovo cloud poslovanje, posebno nakon što je jedan od njegovih najvećih klijenata, Apple, objavio da će dio svog poslovanja preseliti negdje drugdje.

Od početka godine je Amazon dodao nove TV serije i filmove svojoj Prime usluzi, čime je privukao nove korisnike. U travnju je uveo mogućnost mjesečnog plaćanja te usluge. Taj je potez dio nastojanja da konkurira video streaming uslugama kao što su Netflix i Hulu.

Kompanija je pripisala rast broja korisnika Primea i širem broju proizvoda na koje se odnosi besplatna dostava u dva dana.

Iz Amazona nisu objavili detalje o prodaji uređaja kao što su Kindle i Fire, ali su rekli da je na tom području ostvaren rast.

“Amazonovi uređaji su najprodavaniji proizvodi na Amazonu i potrošači su kupili dvostruko više Fire tableta nego u prvom lanjskom tromjesečju,” rekao je izvršni direktor Jeff Bezos. (banka.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here