BiH: izvoz mesa u Tursku još nije počeo

99

izvoz-mesa-iz-bih-midiPočetkom godine, na radost svih proizvođača mesa koji su svoje proizvode prošle godine izvozili u Tursku, objavljena je informacija da je za ovu godinu dogovoren izvoz dodatnih 10.000 tona mesa u Tursku.

Informacija je puštena krajem siječnja, a bilo je planirano izvoz započeti nekoliko tjedana kasnije.

Međutim, ni dva mjeseca poslije izvoz nije počeo, pa su se poljoprivrednici s pravom počeli buniti, tražeći da se to pitanje što prije riješi, inače će biti u problemima.

“Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nam je govorio da će izvoz početi u ožujku, ali to se nije dogodilo, tako da već sada osjećamo posljedice odgađanja. Naime, iz Turske traže meso od stoke do 650 kilograma, a naša već prelazi tu kilažu. Stoga smo tražili da domaći otkupljivači počnu uzimati naše meso, da se zabrani uvoz smrznutog i mesa treće klase, barem dok se ovo naše ne proda, pa neka opet onda puste”, kazao je za Oslobođenje Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije.

Kako je kazao Bakajlić, danas bi trebali znati hoće li se naći rješenje za njih, te kakvo će ono biti, hoće li domaći otkupljivači uzeti njihovo meso ili će ih pustiti da propadnu.

“Mnogo ljudi se zadužilo kupujući telad, ubacili su tovnu junad na svoje farme. Na području Semberije ima oko 2.000 tovne junadi koja je prispjela za klanje i koja sada prelaze sve granice, neka su teška i preko jednu tonu, a zalihe stočne hrane kod poljoprivrednika su sve manje”, istakao je Bakajlić.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH su rekli kako se sve do sada čekalo da Turska raspiše tender kako bi se krenulo s izvozom, te kako očekuju da će biti raspisan tijekom ovog mjeseca. Pretpostavlja se da bi prvi tender podrazumijevao izvoz 5.000 tona mesa. (oslobodjenje.ba)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here