Bosanskohercegovački mljekari počeli izvoz na tržište EU

52

mlijeko-izvoz-bih-midiBosanskohercegovačka mljekara Milkos počela je izvoz svojih proizvoda na tržište Europske unije otpremanjem prvih kamiona za Hrvatsku.

Da se naporan rad isplati dokaz je udruženo djelovanje Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Kancelarije za veterinarstvo i bh. proizvođača mlijeka.

Rezultat usuglašavanja zakonske regulative, uvjeta proizvodnje u mljekarama, a sve u skladu s normativima Europske unije je odobravanje izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda za osam mljekara iz BiH.

Tako je jučer prvi kamion mljekare Milkos iz Sarajeva otpremljen za Hrvatsku, potvrdio je za Klix.ba direktor te kompanije Adin Fakić.

“Potpisali smo ugovor s kompanijom iz Hrvatske, koja nas je zastupala i prije nego što je obustavljen izvoz u EU. Jučer je prvi kamion robe otišao u Hrvatsku. Pored toga u završnoj fazi su i pregovori s jednom Njemačkom kompanijom, a koja radi na tržištu Njemačke, Austrije i zemalja Beneluksa. Očekujemo da ćemo ovim izvozom otkupiti sve viškove mlijeka u BiH, te da ćemo time pomoći poljoprivrednicima u našoj zemlji, s obzirom na konkurentnost na tržištu ali i cijene mlijeka u EU”, istakao je Fakić.

Podsjećamo, nakon okončanja misije Direkcije za zdravlje i hranu, revizije i analize Europske komisije u BiH, utvrđeno je da BiH ispunjava sve uvjete za nastavak izvoza mlijeka na tržište EU. Tako je ukupno osam mljekara dobilo dozvolu za izvoz svojih proizvoda.

Mljekare koje su u međuvremenu dobile dozvolu za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU su mljekara “Eko sir Puđa” iz Livna, “Euro Food” Sarajevo, “Poljorad” iz Travnika i “Mliječna industrija 99” iz Gradačca. Pored tih mljekara prethodno su dozvolu za izvoz dobile mljekare “Meggle” iz Bihaća, “Mljekara Livno”, “Mlijekoprodukt iz Kozarske Dubice i “Milkos” iz Sarajeva.

“Naši planovi su proširiti prodaju u inozemstvu, povećati broj zemalja u koje izvozimo, a planiramo da kolovoza ispuniti sve naše zacrtane planove”, kazao je Fakić.

Povećanje izvoza direktno će se odraziti i na povećanje broja zaposlenih, ali će omogućiti i pokretanje novih proizvodnih programa.

“Mljekara Milkos planira uvođenje novih proizvodnih programa, a to se odnosi na proizvodnju specifičnih sireva što je svakako rezultirati novim zapošljavanjem. Nastavit ćemo ulagati i u domaći kadar, tako da s ponosom mogu reći da od 134 zaposlene osobe u našoj firmi, 20 je visokoobrazovanih kadrova s Univerziteta u Sarajevu”, zaključuje Fakić. (klix.ba)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here