IBM ostvario najniže prihode u 14 godina

49

International Business Machines (IBM) ostvario je u proteklom tromjesečju prihode od 18,7 milijardi dolara, što je 4,6 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje i najmanje u posljednjih 14 godina.

IBM - International Business Machines - midiPrema poslovnom izvješću, objavljenom u ponedjeljak, neto dobit IBM-a pala je u proteklom kvartalu oko 14 posto, na 2,01 milijardu dolara, dok je u istom lanjskom tromjesečju iznosila 2,33 milijarde. Najveća globalna uslužna tehnološka tvrtka, s više od 350.000 zaposlenih u svijetu, u dubokoj je tranziciji, pa joj prihodi padaju već 16 kvartala zaredom.

Već se dulje vrijeme u restrukturiranju nastoji riješiti dijelova koji donose manju zaradu ili gubitke, a preusmjeriti svoje poslovanje prema “cloud” i uslugama mobilne sigurnosti.

Prihodi od sektora, koje poslovodstvo smatra “strateškim imperativima”, a to su “cloud” i mobilni computing, analitika podataka, društveni i sigurnosni softver, porasli su u proteklom tromjesečju oko 14 posto na godišnjoj razini.

No, to i dalje nije dovoljno da bi se nadoknadila slabost poslovanja drugih dijelova te 105 godina stare kompanije.

Prihodi u uslužnom i hardverskom segmentu pali su u prvom ovogodišnjem tromjesečju za 4,3, odnosno 21,8 posto na godišnjoj razini.

To je razočaralo ulagače, pa je cijena dionice tog tehnološkog diva u ponedjeljak na Wall Streetu pala gotovo 5 posto. (liderpress.hr/Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here