PepsiCo: Jaki dolar i otpisi nagrizli dobit i prihode

58

pepsico-ulaz-midiAmerički prehrambeni div PepsiCo izvijestio je u ponedjeljak o manjoj dobiti i prihodima u prvom tromjesečju, navodeći kao razlog jaki dolar i troškove otpisa.

Tromjesečna neto dobit potonula je 24 posto, na 931 milijun dolara. Prihodi su smanjeni 2,9 posto, na 11,86 milijardi dolara. Temeljna dobit po dionici iznosila je 89 centi.

Na rezultate kompanije utjecao je trošak otpisa udjela u grupi Tingyi-Asahi Beverages Holding u iznosu 373 milijuna dolara.

“Nepovoljan utjecaj valutnih tečajeva iznosio je 4,5 postotnih bodova” a odvajanje poslovanja u Venezueli zbog teškoća s konverzijom tamošnje valute u dolare smanjilo je neto prihode za dva postotna boda, izvijestili su iz kompanije.

Dodatno je rezultate opteretio pad vrijednosti imovine u Rusiji, navode u PepsiCou.

Grupa je potvrdila prognozu dobiti po dionici u ovoj godini od oko 4,66 dolara, što bi bilo dva posto više nego u prošloj godini.

“Imali smo dobar početak godine i to nas učvršćuje u uvjerenju da će ostvariti naše financijske ciljeve za 2016.”, zaključio je predsjednik uprave i izvršni direktor PepsiCoa Indra Nooyi. (SEEbiz.eu/Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here