Logistička kompanija Gefco počela s radom u Srbiji

72

GEFCO-midiGefco, jedna od vodećih globalnih kompanija za pružanje logističkih usluga i europski lider u auto-logistici počela je s radom u Srbiji.

Većinski vlasnik ove grupacije, koju je 1949. godine osnovao “PSA Peugeot Citroen”, su “Ruske željeznice” (RŽD).

Gefco grupa, koja posluje na pet kontinenata i ostvaruje godišnji promet od preko 4 milijarde EUR, u Srbiji će angažirati domaće kompanije iz različitih sektora privrede za izradu i primjenu logističkih planova zajedno s proizvođačima.

“Kao kompanija s jedinstvenim iskustvom u upravljanju i optimizaciji lanaca opskrbe, zadovoljstvo nam je podržati Srbiju u projektima za unapređenje industrijalizacije, vanjske trgovine i uslužnog sektora. Efikasna logistika je ključni faktor za razvoj bruto domaćeg proizvoda”, rekao je Luke Nadal, generalni direktor grupacije Gefco na predstavljanju ove kompanije u Srbiji.

Gefco će u Srbiji primijeniti svoje desetljetno iskustvo u logistici protoka robe kopnenim, zračnim, vodnim i željezničkim putem, logistici gotovih vozila, skladištenju i upravljanju ambalažom. Ova kompanija, čiji informacijski sistem omogućava kompletno praćenje protoka robe i nesmetanu razmjenu informacija duž lanca nabave, u svoje klijente ubraja “Renault Nissan”, “Ford”, “VWG”, “PSA Citroen”, “Audi”, Toyotu”, “Fiat Group”, “Delphi”

“Cilj nam je povezati se sa srpskim prijevoznicima i uključiti ih u našu transportnu liniju. Srbija je jedna od najdinamičnijih ekonomija u istočnoj Europi, koja je u posljednjih 10 godina zabilježila značajan rast industrijske proizvodnje. Važna je i činjenica da je srpsko tržište jedno od rijetkih u Europi koje u isto vrijeme privlači investitore iz Europske unije i iz Rusije. Svi ovi faktori su važni za naše poslovanje, kao i podatak da Srbija radi na unapređenju putne infrastrukture, naročito kada je riječ o željezničkom prometiu”, rekao je Lačezar Rubčev, generalni menadžer kompanije Gefco Srbija.

On je najavljeni infrastrukturni razvoj ilustrirao podatkom da bi u modernizaciju željezničkog saobraćaja u Srbiji do 2027. godine trebalo da bude uloženo oko 7,5 mlrd EUR.

Suradnja sa Gefcom omogućit će domaćim transporterima da povećaju obim poslovanja za oko 400 tura godišnje. Kako je navedeno, Gefco Srbija je već operativan na transportnim linijama u oba pravca od Turske do Češke, kao i na transportnim i logističkim linijama do Slovačke, Francuske, Poljske, Rumunije, ostalih zemalja EU i Rusije.

PKS: VELIKA PRILIKA
“Dolazak kompanije kao što je Gefco pokazuje kredibilitet srpskog tržišta. Ovakve firme nisu konkurencija, već motivator. Siguran sam da postoji velika budućnost kada je riječ o izmjenama načina transporta u Srbiji”, kazao je Veljko Jovanović, savjetnik predsjednika Privredne komore Srbije (PKS).

Prema njegovim riječima, uslužna djelatnost je segment koji Srbija treba nastaviti razvijati. On je istaknuo i da se očekuje veći plasman robe na rusko tržište, te da sektori izvoza u Rusiju koji se poklapaju s portfoliom GEFC-a imaju veliki potencijal za rast. (eKapija.com)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here