Maloprodaja u veljači porasla više od očekivanja

44

U Hrvatskoj je u veljači promet u trgovini na malo realno porastao za 3,2 posto na godišnjoj razini, brže nego mjesec dana prije i više nego se očekivalo, te tako raste već 19. mjesec zaredom.

maloprodaja-trgovacki lanci-midiDržavni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u veljači, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao za 1,6 posto, dok je realno porastao za 3,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je brži rast nego mjesec dana prije, kada je potrošnja porasla 2,9 posto na godišnjoj razini.

Ujedno, to je i nešto brži rast nego što se očekivalo. Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali rast potrošnje u veljači za 2,5 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 1,8 do 3,2 posto.

U veljači je promet u trgovini na malo porastao 19. mjesec zaredom, što još nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke.

“Na povoljna kretanja u trgovini na malo upućivali su i posljednji pokazatelji iz Ankete o pouzdanju potrošača koji su u veljači na godišnjoj razini nastavili pozitivan trend rasta koji datira od listopada 2014. godine. Također, u veljači je zabilježen i snažan dvoznamenkasti rast broja registriranih novih automobila od 16,7 posto godišnje. U idućim mjesecima očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta prometa u trgovini na malo, na što upućuju i pokazatelji iz Ankete o pouzdanju potrošača”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Pozitivan utjecaj, navode dalje, zasigurno će doći i od očekivanog nastavka rasta fizičkih pokazatelja u turizmu te nastavka izostanka inflatornih pritisaka. “S druge strane, snažniji rast potrošnje i dalje ostaje ograničen stanjem na tržištu rada koje karakterizira niska zaposlenost i slaba kupovna moć stanovništva”, zaključuju u RBA.

Na mjesečnoj razini, prema podacima DZS-a, u veljači je prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima promet u trgovini na malo realno porastao  0,4 posto, a nominalno za 0,1 posto. (SEEbiz.eu/Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here