Stopa registrirane nezaposlenosti u ožujku pala na 17,2%

36

pad-stope-nezaposlenosti-midiU odnosu na prethodni mjesec stopa registrirane nezaposlenosti niža je za 0,6 postotnih bodova, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine niža za 2,4 postotna boda.

Prema preliminarnim podacima DZS-a stopa registrirane nezaposlenosti za ožujak iznosi 17,2 posto.

U odnosu na prethodni mjesec stopa registrirane nezaposlenosti niža je za 0,6 postotnih bodova, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine niža za 2,4 postotna boda.

I u narednim mjesecima očekuje se smanjenje broja nezaposlenih kao posljedica uobičajenih sezonskih kretanja uslijed sezonskog zapošljavanja i priprema za turističku sezonu.

Treba napomenuti kako je krajem ožujka DZS objavio podatke o zaposlenosti za siječanj prema novoj metodologiji te revidirao podatke za 2015. Svi raniji podaci zbog loma serije podataka nisu usporedivi.

Naime, dosadašnja metoda prikupljanja podataka o plaćama i broju zaposlenih u pravnim osobama odvijala se putem istraživanja (obrasca) RAD-1 kojim je bilo obuhvaćeno 70 posto zaposlenih iz svakog odjeljka NKD-a. Nova metodologija temelji se na obrascu JOPPD koji sadržava informacije o svakoj isplaćenoj plaći na temelju radnog odnosa u Republici Hrvatskoj, čime obuhvaća praktički sve zaposlene te sama obrada podataka o zaposlenima i plaćama biva kvalitetnija i preciznija nego do sada.

Proširenje na puni obuhvat rezultira povećanjem broja zaposlenih i nižom stopom nezaposlenosti, s obzirom na činjenicu da se pri odabiru starog uzorka, koji je činilo 70% zaposlenih iz svakog odjeljka NKD-a 2007. godine, u uzorak se nisu (osim ako to nije bilo nužno) uključivale izvještajne jedinice s malim brojem zaposlenih. (banka.hr/Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here