Deterdženti za pranje rublja – Kupovne navike: Pod pritiskom promocija

141

deterdzenti za rublje - ftd 777Vrijednosni udio promocija u ovoj kategoriji je čak 50% veći u odnosu na udio promocija na ukupnom FMCG tržištu te je u 2015. dosegnuo čak 63%, što deterdžente za pranje rublja svrstava u top 3 FMCG kategorije kad je u pitanju promo pritisak

Prema podacima GfK Panela kućanstava, na deterdžente za pranje rublja hrvatska kućanstva godišnje troše oko 400 milijuna kuna po čemu predstavljaju jednu od većih FMCG kategorija. Ipak, njezina je vrijednost, uslijed tehnološkog zaokreta i snažnih cjenovnih ratova, značajno smanjena u posljednjih sedam godina.

vrijednosni udio trgovackih markiU razdoblju MAT kolovoz 2015. prosječne cijene u kategoriji su 19% manje u odnosu na posljednje zlatno razdoblje rasta FMCG tržišta u periodu MAT kolovoz 2009. U tom sedmogodišnjem razdoblju pad prosječnih cijena brendova iznosio je čak 28%, dok su trgovačke marke, nasuprot tome, cjenovno rasle za prosječnih 20%.

SEDMOGODIŠNJI TREND
Vrijednosni udio promocija u kategoriji je čak 50% veći u odnosu na udio promocija na ukupnom FMCG tržištu u Hrvatskoj te je u 2015. godini dosegnuo čak 63%, što deterdžente za pranje rublja svrstava u top 3 FMCG kategorije kad je u pitanju promo pritisak (za usporedbu, u 2009. je taj udio iznosio 46%).

trend razvoja kategorije na razini trgovaca (mat kolovoz 2015 vs mat kolovoz 2009)Jedine dvije kategorije s većim udjelom promocija su omekšivači i polutvrdi sirevi. Poznato je da je u Hrvatskoj godina 2015. donijela zaustavljanje rasta udjela trgovačkih marki. U deterdžentima za rublje ovaj je trend prisutan već nekoliko godina, a trgovačke marke drže svega 7,6% udjela u kategoriji.

destinacijski sow inde trgovaca (mat kolovoz 2015)Online format u FMCG-u još je relativno slab, kako u vrijednosnom udjelu, tako i u penetraciji. Ipak, perspektiva njegova razvoja nudi brojne mogućnosti. Trenutno se kroz online format u Hrvatskoj kupuje 0,4% vrijednosti kategorije deterdženata za rublje.

Iako govorimo o svega 15 tisuća kućanstava koji kupuju kategoriju u online formatu, njihov broj će se povećavati s godinama. Kada analiziramo sedmogodišnji trend razvoja kategorije na razini trgovaca, uočavamo da su Interspar, Plodine i Kaufland pobjednici u povećanju broja kupaca kategorije, dok su Plodine i Kaufland pobjednici u povećanju udjela u ukupnoj potrošnji kupca (Share of Wallet).

S druge strane, ako pogledamo tko ima najveći destinacijski indeks, slika se mijenja. Bipa ima najveću iskorištenost potencijala kategorije, a slijedi ju Müller. Plodine, Kaufland i DM su također natprosječni, dok je Lidl na začelju ljestvice s najslabije iskorištenim potencijalom kategorije.

gfk - mladen kozic-potpis

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here