Hrvatska pri samom vrhu svjetskih vinopija

126

vino-konzumacija-tocenje-midiThe Vine Institute proveo je istraživanje o konzumaciji vina po osobi na godišnjem nivou, a statistika je pokazala prilično zanimljive rezultate – čini se da su Hrvati među najpredanijim vinopijama na svijetu.

Na popisu se našlo 16 svjetskih zemalja, a Hrvatska je po ispijenim litrama vina po osobi godišnje zasjela na visoko treće mjesto.

Čini se da svaki Hrvat godišnje u prosjeku popije čak 44.2 litre vina, a to su uspjeli nadmašiti tek stanovnici Andore sa 46.26 litara i Vatikan sa impresivnih 54.26 litre ispijenog vina po osobi.

Odmah iza Hrvatske našli su se susjedi nam Slovenci sa 44.07 litre po osobi, a tek na petom i šestom mjestu našli su se veliki proizvođači vina poput Francuske i Portugala. Italija je pak zauzela tek 10. mjesto.

godisnja konzumacija vina po osobi- vine instituteIako istraživanjem nisu obuhvaćene druge prekomorske zemlje, SAD ipak nije izostavljen, no čini se da Amerikanci za naše pojmove piju jako malo vina – godišnje po osobi tek nešto više od 10 litara. (index.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here