Industrijska proizvodnja skočila 15. mjesec zaredom

105

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u travnju porasla za 4,9 posto na godišnjoj razini, što je već 15. mjesec zaredom kako raste, ali sporije nego mjesec dana prije.

preradivacka-inustrija-industrijska proizvodnja-midiDržavni zavod za statistiku (DZS) objavio je u ponedjeljak da je industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u travnju pala za 2,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na travanj prošle godine porasla za 4,9 posto. To je sporiji rast nego mjesec dana prije, kada je proizvodnja skočila 6,9 posto na godišnjoj razini, a to je i sporiji rast nego što se očekivalo.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je u travnju industrijska proizvodnja porasla za 7,7 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 5 do 9,2 posto.

Rastom u travnju nastavljen je uspon industrije već 15. mjesec zaredom na godišnjoj razini, što nije zabilježeno još od 2007., dvije godine prije šestogodišnje recesije.

“Pozitivna kretanja u industrijskoj proizvodnji nastavljena su i u travnju, petnaesti mjesec za redom, iako nešto sporijom dinamikom u odnosu na mjesec ranije”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Osim jačanja inozemne potražnje, na što ukazuje višegodišnji rast izvoza, pozitivno na industrijsku proizvodnju utječe i blagi oporavak domaće potražnje.

“I u nastavku godine, uz pretpostavku daljnjeg oporavka inozemne potražnje, očekujemo pozitivne godišnje stope rasta industrijske proizvodnje, koje bi trebale poduprijeti i pozitivnu stopu ukupnog realnog rasta BDP-a”, zaključuju analitičari RBA. (tportal.hr/Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here