Poljoprivrednici regije žele zajedno na svjetsko tržište

151

poljoprivreda-traktor-midiJedan od ciljeva poljoprivrednika regije je zajednički izlazak na tržišta Kine, Rusije i Bliskog istoka.

Za razvoj agrobiznisa u regiji potrebna je bolja suradnja – tako je zaključena druga agrobiznis konferencija u Novom Sadu, na kojoj su sudjelovali predstavnici najvećih poljoprivrednih kompanija iz Srbije i Hrvatske.

Jedan od ciljeva je i zajednički izlazak na tržišta Kine, Rusije i Bliskog istoka.

Na konferenciji “Preko polja do Europe”, koja se održava u okviru novosadskog Međunarodnog poljoprivrednog sajma, razgovaralo se i o pripremi Srbije za korištenje pretpristupnih fondova u procesu približavanja Europskoj uniji.

Predstavnici Hrvatskog ministarstva poljoprivrede su podijelili svoja iskustva s kolegama iz Srbije.

“Hrvati su stigli tamo gdje mi sada kročimo i želimo što pre da stignemo i dobro je da napravimo jednu suradnju mnogo čvršću nego što je bila jer u interesu je i njima i nama dobra regionalna povezanost, suradnja na raznim projektima koji se financiraju iz fonda EU”, rekla je ministrica poljoprivrede Srbije Snežana Bogosavljević Bošković.

Hrvatski ministar poljoprivrede Davor Romić kazao je: “Ja bih rekao da vi imate prednost u malini, dodajući da mi imamo prednost u mandarini. Naša prednost u ovom trenutku ne može biti količina. Naša prednost mogu biti specifični proizvodi. Naša prednost mogu biti zemljopisno zaštićeni proizvodi koje imamo. Naša prednost može biti turizam”. (balkans.aljazeera.net)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here