Poljoprivrednici regije žele zajedno na svjetsko tržište

poljoprivreda-traktor-midiJedan od ciljeva poljoprivrednika regije je zajednički izlazak na tržišta Kine, Rusije i Bliskog istoka.

Za razvoj agrobiznisa u regiji potrebna je bolja suradnja – tako je zaključena druga agrobiznis konferencija u Novom Sadu, na kojoj su sudjelovali predstavnici najvećih poljoprivrednih kompanija iz Srbije i Hrvatske.

Jedan od ciljeva je i zajednički izlazak na tržišta Kine, Rusije i Bliskog istoka.

Na konferenciji “Preko polja do Europe”, koja se održava u okviru novosadskog Međunarodnog poljoprivrednog sajma, razgovaralo se i o pripremi Srbije za korištenje pretpristupnih fondova u procesu približavanja Europskoj uniji.

Predstavnici Hrvatskog ministarstva poljoprivrede su podijelili svoja iskustva s kolegama iz Srbije.

“Hrvati su stigli tamo gdje mi sada kročimo i želimo što pre da stignemo i dobro je da napravimo jednu suradnju mnogo čvršću nego što je bila jer u interesu je i njima i nama dobra regionalna povezanost, suradnja na raznim projektima koji se financiraju iz fonda EU”, rekla je ministrica poljoprivrede Srbije Snežana Bogosavljević Bošković.

Hrvatski ministar poljoprivrede Davor Romić kazao je: “Ja bih rekao da vi imate prednost u malini, dodajući da mi imamo prednost u mandarini. Naša prednost u ovom trenutku ne može biti količina. Naša prednost mogu biti specifični proizvodi. Naša prednost mogu biti zemljopisno zaštićeni proizvodi koje imamo. Naša prednost može biti turizam”. (balkans.aljazeera.net)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *