Sredstva za rublje – Promometar: Stidljivi rast promocija u prošloj godini

125

sredstva za pranje rublja- midiIntenzitet promocija kategorije deterdženata za pranje rublja vrijednosno je u 2015. godini narastao za 1% (na ukupno 41%), dok je kod omekšivača udio promocija u vrijednosnoj prodaji lani iznosio 48% (+2%)

bullet-sredstva za rublje-nielsenIako se često smatra da su deterdženti za pranje rublja jedna od najučestalije promoviranih kategorija, iznenađuje podatak da udio prodaje ostvarene kroz promocije iznosi oko 41% (vrijednosno).

Pod promocijama se u ovom slučaju podrazumijevaju cjenovne akcije od minimalno 5% popusta u trajanju do šest tjedana te sva specijalna pakiranja sa zasebnim EAN kodom kao što su gratis volumeni, poklon pakiranja, ko-pakiranja itd.

Za usporedbu, na tržištu Srbije se čak dvije trećine kategorije prodaje kroz kratkotrajne akcije i apsolutni je lider na promotivnoj ljestvici.

BEZ DODATNE KUPOVINE
sredstva za rublje - lead01Na hrvatskom tržištu, intenzitet promocija kategorije deterdženata za pranje rublja narastao je u 2015. godini za 1% (na ukupno 41%), što također ne predstavlja dramatičan razvoj situacije ukoliko se ne spomene da prodaja kategorije u promatranom kanalu (hiper/supermarket, manje trgovine mješovitom robom, drogerijski kanal; bez diskontera) pada za 10% te da promotivni intenzitet u zadnjem kvartalu prelazi 50%.

U siječnju 2016. godine, pak, udio prodaje ostvarene kroz promotivne aktivnosti doseže čak 60%.

Intenzivnije aktivnosti, u slučaju deterdženata za pranje rublja, nisu uspjele potaknuti dodatnu kupovinu. Najoptimističniju sliku pokazuje kanal drogerija u kojima kategorija bilježi vrijednosni rast za 3% (2015. vs 2014.) i to na račun ne-promotivne prodaje uz redovnu cijenu.

Drogerije su ujedno i kanal s nešto nižim udjelom prodaje kroz promocije (36%) u odnosu na hipermarkete (48%).

Prosječan popust prema krajnjem kupcu iznosi 24% i ujednačen je između vodeća tri proizvođača koji čine više od 80% prodaje kategorije.

PROMO NE DONOSI RAST
Gotovo svaki drugi proizvod unutar kategorije omekšivača rublja kupi se na promotivnoj akciji. Udio prodaje ostvarene kroz promocije u 2015. godini iznosi 48% (vrijednosno), što je porast od 2% u odnosu na prethodnu godinu.

promotivna prodaja u kategoriji deterdzenata za pranje rubljaS time raste i dubina prosječnog popusta prema krajnjem kupcu s 26% na 30%. Suprotno očekivanom, izostao je pozitivan efekt na kretanje kategorije koja je u vrijednosnom padu od 0,7%.

promotivna prodaja u kategoriji  omeksivaca za rubljeOvakvim trendom, omekšivači rublja se pridružuju većini ostalih prehrambenih i neprehrambenih kategorija kojima snažnije promoviranje nije donijelo očekivani rast. Kupci nastavljaju kupovati jednake količine, ali po nižoj prosječnoj cijeni.

dijana knezevic-potpis

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here