Tuzlanska Fabrika deterdženata Dita ponuđena na prodaju

143

Fabrika deterdženata Dita-midiTuzlanska Fabrika deterdženata Dita uskoro bi mogla dobiti svog vlasnika. Naime, objavljen je javni poziv za usmeno javno nadmetanje zainteresiranih za preuzimanje ovog nekadašnjeg privrednog giganta.

Vrijednost imovine tvornice u stečaju procijenjena je na više od 8 milijuna eura.

Kako je kazao stečajni upravnik Dite Hajrudin Kunalić, prilikom izbora kupca, odnosno strateškog partnera, važno je procijeniti njegov kredibilitet kako bi Fabrika deterdženata Dita mogla nastaviti s radom, odnosno kako ne bi došlo do toga da imovina bude korištena u neke druge svrhe.

“Poziv za usmeno javno nadmetanje zainteresiranih je objavljen i njemu se mogu odazvati svi zainteresirani. Početna cijena je oko 8 milijuna eura. Ukoliko bude više zainteresiranih birao bi se onaj tko ima veći kredibilitet u djelatnosti kojom se ova tvornica bavi”, rekao je Kunalić.

Prema njegovim riječima, u proteklom periodu pojavili su se potencijalni kupci s kojima su obavljeni razgovori informativnog karaktera.

Kada je u pitanju cijena, stečajni upravnik Dite smatra da je ona dosta realna.

“Bili bi sretni kada bi se javili oni s kojima smo razgovarali, jer strateški partner može biti samo neko tko se bavi ovom proizvodnjom ili distribucijom proizvoda te ima dodatna tržišta van BiH. Nije svrha prodati nekome tko bi od ovoga napravio neka skladišta kako bi eliminirao Ditu kao konkurenciju, a vjerovano može biti i takvih želja”, naglašava Kunalić.

Inače, u tuzlanskoj tvornici deterdženata u stečaju trenutno radi oko 70 radnika koji su raspoređeni na poslovima proizvodnje tekućih i praškastih deterdženata a troškovi poslovanja se pokrivaju iz prihoda ostvarenih prodajom.

“Prihode ostvarujemo zahvaljujući centrima koji su prihvatili naše proizvode i građanima koji ih kupuju. Mi s postojećom realizacijom možemo pokriti tekuće troškove poslovanja, ali Dita je prezadužena da bi mogli ići u neki plan reorganizacije u smislu da se kroz poslovanje plaćaju obaveze koje su jako velike”, kaže Kunalić.

Cilj Dite je održati proizvodnju i prisutnost na tržištu, a što u konačnici, smatra Kunalić, predstavlja stimulaciju za potencijalnog kupca koji će moći nastaviti s radom, ali i napraviti plan investicija na polju modernizacije ove tvornice.

Javni poziv za usmeno javno nadmetanje zainteresiranih za preuzimanje Fabrike deterdženata Dita ostaje otvoren mjesec dana. (klix.ba)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here