Egipat i Libija nova izvozna tržišta za meso iz BiH

56

izvoz-meso-bih-midiZa BiH se otvara novo tržište za plasman mesa koja će za razliku od aranžmana s Turskom, donijeti bolje uvjete za domaće tovljače, piše Dnevni list.

Riječ je o tržištima Egipta i Libije u koja su domaći tovljači već izvozili živu stoku, te je do sada jedino pitanje bilo ima li dovoljno robe za napuniti brod.

Prema informacijama ovog lista, par velikih tovljača se udružuje i sprema izvoz brodom, što bi mogla biti velika šansa i spas za mnoge male tovljače.

Naime, da se napuni brod takvog kapaciteta potrebno je između tri i pet tisuća bikova, a dogovoreno je za sadašnje prilike izvrsnih 4,5 KM (17 kuna) po kilogramu.

Najave govore kako se radi o velikom poslu kojim bi se za BiH i domaće proizvođače otvorilo još jedno povoljno tržište koje bi moglo biti spas za brojna domaćinstva u zemlji.

Treba podsjetiti da je prvobitno prilikom plasmana mesa u Tursku cijena iznosila izvrsnih 4,5-4,7 KM po kilogramu, ali je došlo do malverzacija par domaćih izvoznika koji su zloupotrijebili bescarinski izvoz tako što su meso iz EU uvezeno u BIH prodavali u Tursku kao domaći proizvod.

Ovaj put otkup je, nakon izglađenih odnosa s Turskom, ugovoren po nižoj cijeni. (biznisinfo.ba)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here