Hrvatska zabilježila najveći pad cijena industrijskih proizvoda

11

Hrvatska je u travnju zabilježila najveći pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini među zemljama Europske unije, pokazalo je u četvrtak objavljeno izvješće europskog statističkog ureda.

industrijski-proizvodi01-midiProizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj potonule su u travnju 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su porasle 1,1 posto, pokazuju podaci Eurostata. Time se Hrvatska svrstala na čelo skupine zemalja EU koje su u travnju zabilježile pad cijena na mjesečnoj razini, uz Švedsku, s 1,0 posto nižim cijenama, te Belgiju, Estoniju i Italiju, gdje su one smanjene 0,9 posto u odnosu na ožujak.

Najviše su pak u travnju porasle proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Irskoj, za 1,3 posto, te u Velikoj Britaniji, za 0,6 posto, i Danskoj, za 0,5 posto.

Na razini EU proizvođačke cijene industrijskih proizvoda smanjene su travnju 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su porasle 0,4 posto, utvrdili su u europskom statističkom uredu. Uteg je bio energetski sektor s 0,5 posto nižim cijenama koje su u prethodnom mjesecu poskočile 1,8 posto. Ako se izuzme energija, cijene su porasle 0,1 posto.

U eurozoni su proizvođačke cijene u industriji smanjene u travnju za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su zabilježile isti postotni rast. Pritom je energetski sektor zabilježio 1,1-postotni pad cijena, nakon istog postotnog rasta u prethodnom mjesecu. Bez energije cijene su bile više 0,1 posto.

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u travnju pale 5,8 posto a isti je postotni pad zabilježila i Slovačka. Sve su zemlje EU osim Malte zabilježile pad cijena na godišnjoj razini, a prednjačila je Nizozemska s 10,3 posto nižim cijenama. Slijedi Grčka s padom cijena za 8,8 posto, Belgija sa 6,9 posto, Litva sa 6,6 posto i Španjolska sa 6,1 posto. U Malti su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle u travnju za 1,0 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Na razini EU cijene su na godišnjoj razini smanjene 4,2 posto, a gotovo isti postotni pad – za 4,1 posto – zabilježile su i u mjesecu ranije. Pritom su u energetskom sektoru potonule 13,0 posto, gotovo kao i u mjesecu ranije kada su pale 12,9 posto. Izrazitije su pale i cijene intermedijarnih dobara, za 2,6 posto. Ako se izuzme energetski sektor, cijene su bile niže 1,1 posto.

U eurozoni su proizvođačke cijene u industriji potonule u travnju 4,4 posto, nakon revidiranog 4,1-postotnog pada u ožujku. Energetski sektor prednjačio je 12,5-postotnim padom cijena, a izrazitije su smanjene i cijene intermedijarnih dobara, za 2,9 posto. Ako se izuzme energija, cijene su kliznule 1,2 posto. (lider.media)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here