Maloprodaja u travnju porasla manje od očekivanja

59

U Hrvatskoj je u travnju promet u trgovini na malo realno porastao za 3,2 posto na godišnjoj razini, što je sporije nego mjesec dana prije, ali već 20. mjesec kako potrošnja raste.

maloprodaja-police-midiDržavni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u travnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao za 0,7 posto, dok je realno porastao za 3,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je sporiji rast nego mjesec dana prije, kada je potrošnja porasla 3,5 posto na godišnjoj razini, i sporiji nego što se očekivalo.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali rast potrošnje u travnju za 3,7 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 2,7 do 4,5 posto.

U travnju je promet u trgovini na malo porastao 20. mjesec zaredom, što još nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke.

“Premda je godišnja stopa rasta usporila u odnosu na prethodni mjesec, s travanjskim prvim rezultatima potvrđen je pozitivan trend realnih godišnjih stopa rasta u trgovini na malo koji neprekidno datira od rujna 2014.”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Jačanje potrošnje zahvaljuje se rastu plaća još od početka prošle godine, kada su uvedene porezne promjene na dohodak.

Prema podacima DZS-a, od siječnja do ožujka ove godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama iznosila je 5.673 kune, što je realno 3,4 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

“Na nastavak pozitivnih trendova u trgovini na malo upućivali su i posljednji pokazatelji pouzdanja potrošača, koji su u travnju nastavili s pozitivnim godišnjim stopama rasta koje su prisutne od listopada 2014.”, navode analitičari RBA.

Ističu i kako je u travnju zabilježen rast broja registriranih novih automobila za 31,4 posto na godišnjoj razini, što je najveća stopa rasta od lipnja 2014. godine.

Uz to, u travnju je po prvi puta ove godine zabilježen rast zaposlenosti. Prema podacima DZS-a, broj zaposlenih u tom je mjesecu porastao za 1,3 posto ili oko 17.100 osoba u odnosu na ožujak.

Danas objavljeni podaci pokazuju da je rast potrošnje nastavljen i na početku drugog tromjesečja, što najavljuje daljnji rast gospodarstva.

S rastom od 3,1 posto osobna potrošnja bila je, naime, jedan od najvažnijih pokretača ubrzanja rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom tromjesečju na 2,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Očekuje se i daljnji rast potrošnje. “S primicanjem glavne turističke sezone i intenzivnijim zapošljavanjem sezonskih radnika, očekujemo daljnji nominalni rast prometa u trgovini na malo, a nastavak deflacijskih pritisaka na domaće cijene rezultirat će razmjerno snažnijim stopama rasta u realnom izrazu”, zaključuju analitičari RBA. (SEEbiz.eu/Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here