EU: Mljekarima pola milijarde eura pomoći

147

mlijeko-industrija-midiEuropska unija je najavila dodatnih 500 milijuna eura pomoći poljoprivrednicima kako bi preokrenula sunovrat cijena u oslabljenoj mliječnoj industriji.

Time je, kako ocjenjuje agencija AFP, ukupna pomoć europskom poljoprivrednom sektoru porasla na milijardu eura.

“Europska komisija je predstavila novi paket mjera vrijedan 500 milijuna eura iz europskih fondova, s ciljem pružanja pomoći poljoprivrednicima u svjetlu tekućih poteškoća na tržištu, a naročito na tržištu mliječnih proizvoda”, navodi se u priopćenju Komisije.

“Ovaj paket će omogućiti novi snažan odgovor te pokazuje da je Komisija mobilizirala preko milijardu eura novih sredstava za pružanje podrške poljoprivrednicima koji su u teškoj situaciji”, izjavio je europski komesar za poljoprivredu Phil Hogan.

Od spomenutog iznosa će 150 milijuna eura otići kao kompenzacija nezavisnim i drugim proizvođačima za svaku litru mlijeka koju ne proizvedu, dok će preostalih 350 milijuna eura biti preraspodijeljeno članicama Unije koje će potom odlučiti o dodatnim mjerama za pružanje pomoći poljoprivrednicima.

Prekomjerna proizvodnja mlijeka u EU, koja je nastupila poslije ukidanja kvota za proizvodnju mlijeka u aprilu 2015. godine, uzrokovala je kolaps cijena koje se još uvijek nisu oporavile usprkos paketu pomoći od 500 milijuna eura najavljenom u rujnu prošle godine. (indikator.ba)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here