Oporavak potražnje podupro kvartalne rezultate HP-a

93

Američki proizvođač računala i računalne opreme Hewlett Packard izvijestio je o višim tromjesečnim prihodima i dobiti zahvaljujući oporavku potražnje za prijenosnim notebook računalima.

hp-hewlett-packard-midiU tromjesečnom razdoblju zaključno sa srpnjem neto dobit HP Inc.-a, koji je svojedobno u sklopu HP Co.-a obuhvaćao poslovanje s hardverom, porasla je više od petine, na 843 milijuna dolara, uz pad troškova poslovanja za oko devet posto.

Ukupni prihodi smanjeni su pak 3,8 posto, na 11,89 milijardi dolara.

U odnosu na prethodno tromjesečje prihodi od poslovanja s računalima porasli su 7,5 posto, poduprti poboljšanom prodajom prijenosnih računala. Na godišnjoj razini prodaja je u tom dijelu poslovanja, koje čini dvije trećine ukupnih prihoda HP-a, stagnirala, nagovješćujući oporavak nakon pada u prethodna dva tromjesečja.

Broj prodanih prijenosnih računala notebooka porastao je za 12 posto, ali je taj rezultat neutralizirala slabija prodaja stolnih računala i slaba potražnja komercijalnih klijenata.

Prihodi od poslovanja s pisačima pali su na godišnjoj razini 14,3 posto, odnosno za 4,6 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

“Stanje na tržištima i dalje je obilježavaju brojni izazovi i u određenoj mjeri oscilacije”, rekao je u konferencijskom pozivu u srijedu izvršni direktor Dion Weisler. “Imamo još posla”, dodao je.

U HP-u navode da su u trećem fiskalnom tromjesečju ukinuli oko 1.000 radnih mjesta, čime se ukupni broj ukinutih radnih mjesta u ovoj godini popeo na oko 2.300.

Tvrtka je krajem listopada prošle godine imala oko 287.000 zaposlenih a u veljači su najavili da će do kraja ove fiskalne godine ukinuti oko 3.000 radnih mjesta. (SEEbiz.eu/Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here