U prvoj polovini kolovoza potrošnja porasla 3 posto

100

kupnja-potrosnja-midiU prvih 14 dana kolovoza ove godine u Hrvatskoj je ostvaren rast potrošnje za 3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 8,6 milijardi kuna, podaci su iz sustava fiskalizacije Porezne uprave (PU), koji pokazuju i da je izdanih računa ove godine bilo 1 posto manje, ali prosječni iznos po računu je bio 4 posto veći.

“Iz podataka za prvih 14 dana kolovoza ove godine iz sustava fiskalizacije jasno je da je u odnosu na iste dane prošle godine povećana potrošnja, uz istodoban 1-postotni pad broja izdanih računa, što bi moglo navoditi na zaključak da se sve više kupovina obavlja na jednom mjestu”, navodi se iz Porezne uprave.

Prosječni iznos računa u prvih 14 dana kolovoza iznosio je 73,79 kuna, dok je lani iznosio 70,96 kuna. Istodobno, izdano je 117,4 milijuna računa, nasuprot lanjskih 118,9 milijuna.

Podaci iz sustava fiskalizacije pokazuju da je ove godine najviše računa, oko 9,6 milijuna, izdano 4. kolovoza, a tada je ostvaren i najveći iznos potrošnje u ovoj godini od 694 milijuna kuna. Prošle je godine, pak, najviše računa i njihov najveći iznos zabilježen 14. kolovoza, s izdanih oko 10 milijuna računa u visini od oko 730 milijuna kuna.

S obzirom pak na prosječne iznose izdanih računa, podaci Porezne uprave govore da je najveći prosječni iznos izdanih računa ove godine, od oko 81 kunu, zabilježen 6. kolovoza, dok je to prošlog ljeta bilo 1. kolovoza, s oko 76 kuna. (SEEbiz.eu/Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here