Česi pomažu proizvođačima livanjskog sira

69

Potpisivanjem Memorandum o razumijevanju Općina Livno i Češka razvojna agencija definirali su daljnje obaveze vezane za provedbu dvogodišnjega projekta u okviru kojega bi se proizvođačima sira, uz gradnju mini sirana, pružila i dodatna pomoć.

livanjski-sir-midiKako objašnjava Štepan Šantruček, iz Češke razvojne agencije, riječ je o isporuci tehničke opreme za sirare, školovanju, studijskoj posjeti Slovačkoj.

UNDP, Općina Livno i Vlada Kantona 10 izgradit će ili obnoviti mini sirane za deset proizvođača livanjskog sira. Natječajnom procedurom odabrano je šest proizvođača u Livnu i četiri u Glamoču.

Načelnik Općine Livno Luka Čelan kazao je i kako projekt predviđa izgradnju i zajedničkog skladišta. Zadrugu riješila i prodaja domaćeg livanjskog sira, kažu proizvođači.

Projektom će biti uveden red i među proizvođačima jer zakonske norme se moraju poštivati.

“Moraju imati uvjete, registrirati se, biti pod kontrolom  i onda će moći prodavati svoj proizvod”, ističe Jozo Baković, predsjednik Udruge proizvođača autohtonog livanjskog sira Cincar

Sljedeći korak u projektu, vrijednom milijun i 300 tisuća maraka, je otvaranje kantonalnog zavoda za hranu i veterinarstvo za što se već uređuju prostorije, a proizvođači se nadaju i konačnoj zaštiti autohtonosti i izvornosti livanjskoga sira. (indikator.ba)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here