Globalna vrijednost izvoza usluga dosegla 5 bilijuna dolara

36

U proteklom je desetljeću globalni izvoz usluga prosječno godišnje rastao otprilike 6,5 %, što premašuje stopu rasta nominalnog globalnog BDP-a i globalnog izvoza roba. Globalna vrijednost izvoza usluga sada iznosi otprilike 5 bilijuna dolara.

globalni-izvoz-midiEkonomisti PwC-a izvijestili su da gospodarstva skupine G7 pridonose tome s nešto manje od 40 % globalnog izvoza usluga, pri čemu je SAD najveći svjetski izvoznik. Međutim, između 2010. i 2015. Japan se mogao pohvaliti najvećim rastom izvoza usluga (10,4 %) u skupini G7, a slijedile su ga Francuska (7,7 %) i Njemačka (6 %). Unatoč tome, vrijednost japanskog izvoza usluga i dalje zaostaje za SAD-om i Ujedinjenim Kraljevstvom.

Najveći rast od 2010. godine ipak se bilježi u skupini E7 u kojoj se svako gospodarstvo može pohvaliti s prosječnim godišnjim rastom izvoza usluga većim od 10 %. Kina je najveći izvoznik usluga u skupini E7 te bilježi prosječni godišnji rast izvoza usluga od 14,3 % od 2010. godine. No, najbolje su rezultate postigle Indija (15,2 %) i Turska (15,2 %).

Ako se podrobnije analizira koji sektori pridonose rastu, dolazi se do zanimljivih razvojnih kretanja.

“Sve veća prisutnost yuana na globalnim tržištima u kombinaciji sa širenjem sektora financijskih usluga ukazuje na to da će financijske usluge imati važnu ulogu dok se nastavlja rebalans kineskog gospodarstva. U Indiji je pak izvoz putnih usluga, odnosno turistička potrošnja, rastao brže od općeg izvoza usluga. Indija ne privlači jednaku količinu posjetitelja kao njezini pandani u skupini E7, no ipak se nalazi u dobrom položaju zbog relativno brzog rasta broja međunarodnih dolazaka i turističke potrošnje”, rekao je Barret Kupelian, viši ekonomist, PwC-a.

Što donosi budućnost globalne trgovine uslugama? Vode se pregovori o Sporazumu o trgovini uslugama, globalnom sporazumu između 23 članice Svjetske trgovinske organizacije, uključujući EU. Postizanje dogovora tijekom tih pregovora dalo bi potreban poticaj za globalni izvor usluga. (lider.media)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here