Hrvatski izvoz u pola godine porastao 3,4 posto

70

robni-izvoz-midiHrvatski robni izvoz u prvih je šest mjeseci ove godine porastao 3,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje i iznosio je 43,45 milijardi kuna, dok je uvoz porastao za 4,1 posto, na 71,9 milijardi kuna, pokazuju u četvrtak objavljeni drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Riječ je o nešto većem rastu izvoza i uvoza u odnosu na prve podatke DZS-a, prema kojima je rast izvoza u tome razdoblju iznosio 2,9 posto, na 43,3 milijarde kuna, a uvoza 3,1 posto, na 71,2 milijardi kuna.

Vanjskotrgovinski deficit Hrvatske u prvih šest mjeseci iznosio je 28,5 milijardi kuna, što je za 1,4 milijarde kuna ili 5,3 posto više nego u prvih šest mjeseci 2015. godine. Pokrivenost uvoza izvozom u prvih je šest ovogodišnjih mjeseci iznosila 60,4 posto.

Najvažnije tržište za hrvatske proizvode bila je Europska unija, gdje je u prvih šest mjeseci izvezeno robe u vrijednosti 29,3 milijarde kuna ili 2,9 posto više nego u prvih šest lanjskih mjeseci. Uvoz iz EU-a istovremeno je porastao za 5,5 posto, na 57,2 milijarde kuna.

Izvoz u zemlje CEFTA-e u tome je razdoblju dosegnuo 7 milijardi kuna i bio 3,7 posto niži, dok je uvoz istodobno porastao za 16,3 posto, na 4,1 milijardu kuna.

Najznačajniji hrvatski vanjskotrgovinski partneri i nadalje su Njemačka, Italija i Slovenija. (tportal.hr/Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here