Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj pala za 0,5 posto

116

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj smanjena je u srpnju 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u Europskoj uniji proizvodnja skliznula 1,0 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

industrijska-proizvodnja-midiSezonski prilagođena industrijska proizvodnja u Hrvatskoj smanjena je u srpnju za 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je, prema podacima Eurostata, porasla za 0,2  posto. Na razini Europske unije sezonski prilagođena industrijska proizvodnja pala je u srpnju za jedan posto u odnosu na prethodni mjesec kada je, prema revidiranim podacima Eurostata, zabilježila rast od 0,7 posto.

I eurozona je u srpnju zabilježila pad proizvodnje na mjesečnoj razini, od 1,1 posto, nakon rast za revidiranih 0,8 posto u lipnju.

Najviše je među zemljama EU, prema podacima Eurostata, u srpnju smanjena industrijska proizvodnja u Slovačkoj, za 15,9  posto, Češkoj, za 9,7  posto, i Nizozemskoj, za 5,8 posto.

Najveći je skok industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini u srpnju zabilježila Estonija, za 4,5 posto. Slijede Irska, s povećanjem proizvodnje za 3,7 posto, i Danska, s rastom za 2,3  posto.

RAST PROIZVODNJE NA GODIŠNJOJ RAZINI
Na godišnjoj je razini, pak, industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u srpnju porasla za 1,2 posto, pokazuje izvješće Eurostata. To je znatno sporije nego u lipnju, kada je porasla 4,1 posto, no to je bio već 18. mjesec zaredom kako proizvodnja raste na godišnjoj razini, što nije zabilježeno još od 2007., dvije godine prije šestogodišnje recesije.

Eurozona je također u srpnju zabilježila pad industrijske proizvodnje na godišnjoj razini, za 0,5 posto, nakon rasta od 0,7 posto u lipnju. Najviše je na godišnjoj razini u srpnju poskočila industrijska proizvodnja u Danskoj i Sloveniji, za 7,4 posto, potom Finskoj, za 6,8 posto, i Irskoj, za 5 posto.

Najviše se, pak, smanjila proizvodnja u Slovačkoj, za 14,3 posto, Češkoj, za 7,6 posto, i na Malti, za 3,9 posto. (vijesti.hrt.hr/Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here