Kinezi preuzeli Farmland iz Nove Topole za 24 milijuna eura

83

farmland-nova-topola-midiGovedarsko poduzeće Farmland prodano je kineskom investitoru za 24 milijuna eura, tvrdi za ATV predsjednik poduzeća, Predrag Zgonjanin.

Ugovor je, kaže, potpisan još u svibnju, a Kinezi su u Banjaluci i sređuju papire. Kupili 70 posto dionica poduzeća.

Preuzeti će imovinu u Novoj Topoli, osnovati novu firmu i nastaviti se baviti proizvodnjom mlijeka koje će ići samo za kinesko tržište.

“Čekaju se još neki detalji provjere tog strateškog partnera koga mi trenutno ne bi ni spominjali, zato što to nije u ovom trenutku dobro spominjati. Oni imaju svoje regulatore i radi se o stranom investicijskom partneru”, rekao je Predrag Zgonjanin, predsjednik UO “Farmlanda”.

Dugovi “Farmlanda” premašuju 27 milijuna maraka. Usprkos kreditu IRB-a od 15 milijuna i pozajmici Robnih rezervi od 10 milijuna maraka za junice i stočnu hranu, koju je poduzeće trebalo da vrati u kolovozu, spasa nekadašnjem ponosu Nove Topole nije bilo. Pored toga, država je “Farmlandu” dala oko tri tisuće hektara obradivog zemljišta kroz koncesiju. Uprava za propast krivi Vladu RS jer su, tvrde, naslijedili milijunske dugove njenog poduzeća “PIK Mladen Stojanović”, o kojima nije bilo ni riječi u kupoprodajnom ugovoru. Mjesečna rata zbog solidarne odgovornosti iznosi 230 tisuća maraka, a rata kredita skoro 50 tisuća.

Ono što ostane od “Farmlanda će, tvrdi Zgonjanin, najvjerojatnije u stečaj. Doskorašnji većinski vlasnik, Dragan Vasiljević, zadržat će oko 15 posto dionica. Od blokade računa poduzeća 58 radnika, koliko uprava tvrdi da zapošljava, službeno nije dobilo plaću. O kravama se, poručuju i dalje brinu. Tvrde da ih ukupno ima više od šesto. Znatno manje je radnika koji su i dalje sumnjičavi što se sudbine poduzeća tiče.

Kinezi bi trebali preuzeti poduzeće za mjesec dana.(indikator.ba/ATV)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here