Uz Laptop s čitačem ekrana u centru “Vinko Bek” lakše će učiti 300-tinjak djece

121

edvin-liveric-prof-salkovic-iva-mihalic_2Kroz pokretanje specijalizirane web stranice i nabavu posebnog laptopa s čitačem ekrana, Jana donacijom nastoji potaknuti socijalizaciju i daljnju edukaciju slijepih i slabovidnih osoba.

Predstavnici Jane “Vode s porukom” i Centra za odgoj i obrazovanje Vinko Bek te poznati hrvatski glumci Iva Mihalić i Edvin Liverić okupili su se povodom donacije za izradu posebno prilagođene web stranice namijenjene slijepim i slabovidnim osobama te nabavu posebnog laptopa s čitačem ekrana, pomoću kojeg će se učenici Centra u sklopu rehabilitacijskih programa educirati kako bi što brže i efikasnije upotrebljavali računalo.

“U svakodnevnom, ubrzanom ritmu života glas onih kojima je pomoć najpotrebnija često ne dopire do nas, no na nama je da ih čujemo i pružimo im ruku”, poručila je Marija Jelić iz Jamnice istaknuvši kako Jana kroz donacijski program “Voda s porukom” pomaže u svim aspektima te nas raduje što će osobe s poteškoćama vida ovom donacijom dobiti mogućnost za još kvalitetniju edukaciju, komunikaciju i socijalizaciju.

Ipak, veseloj atmosferi u prostorijama Centra u Zagrebu najviše su pridonijeli najmlađi štićenici Centra, koji su na licu mjesta željeli saznati što više o novim sadržajima kojima će se uskoro služiti. Na njihova brojna pitanja strpljivo i sa smiješkom odgovarali su zaposlenici Centra, koji su u informatičkom kabinetu prisutne uputili i u osnove rada na posebnim računalima s Braillovim tipkovnicama i čitačima ekrana.

Kako bi što bolje dočarali teškoće s kojima se naši slijepi i slabovidni sugrađani svakodnevno susreću, predstavnici Centra održali su i manju vježbu tijekom koje su Iva Mihalić, Edvin Liverić i predstavnici Jamnice izveli nekoliko jednostavnijih radnji na računalu s povezom na očima. Uz iskusno vodstvo predstavnika Centra, čija tradicija rada s osobama s oštećenjima vida datira od davne 1895. godine, ovom se vježbom na zanimljiv i edukativan način nastojala istaknuti maksimalna uporaba svih kapaciteta korisnika, ne samo osjetila vida.

Kroz humanitarni projekt simboličnog naziva “Web namijenjen svima”, kao četvrti u nizu ovogodišnjih humanitarnih projekata, Jana “Voda s porukom” svojom je donacijom opet potvrdila da samo ljubav mijenja svijet i da srce ne poznaje granice.  Novi humanitarni projekti i nove kapljice ljubavi mogu se pronaći na web stranici.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here