HUP se povlači iz svih Pravilnika Programa ruralnog razvoja

116

goran-pajnic-hupČlanice HUP – Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede nezadovoljne su novim prijedlozima Pravilnika o provedbi mjere M04 “Ulaganja u fizičku imovinu” i Pravilnika o provedbi mjere M04 “Ulaganja u fizičku imovinu” jer smatraju da predstavljaju ozbiljan problem razvoju sektora domaće prehrambene industrije i poljoprivrede.

Posebne zamjerke novim Pravilnicima su diskriminirajuće odredbe prema kojima se nepravedno tretiraju povezana društva, koja njeguju posebnu tradiciju i povijest koja u ta dva sektora desetljećima posluju, zapošljavaju veliki broj osoba i značajna su karika u lancu opskrbe.

Komentirajući iznenadne promjene kriterija, Goran Pajnić, predsjednik HUP- Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede istaknuo je: “Europska komisija niti jednom uredbom ne zahtijeva od država zemalja članica primjenu ovih kriterija, koji bi doveli u nepovoljan položaj veliki broj proizvođača. Ovakve iznenadne promjene kriterija ukazuju na najveći problem hrvatskog agrara i prehrambene industrije – nedostatak vizije i strategije razvoja sektora. Zbog nedostatka kontinuiteta kriterija u raspisivanju natječaja, dovodimo se u situaciju da domaći proizvođači teško mogu donositi poslovne odluke vezane za nove investicije, koje su nužne za opstojnost domaće proizvodnje.”

Nadalje, promjena u Pravilnicima vezana za maksimalne vrijednosti potpore po projektu, pri čemu je predloženo smanjivanje ukupnog iznosa potpore s 5 i 3 na 1 milijun eura, nije prihvatljiva jer ne uvažava specifičnosti pojedinog sektora i potrebe za višim iznosom potpore kod većih ulaganja.

Podsjećamo da su članice HUP-a sudjelovale u prikupljanju podataka o planiranim investicijama kad se radio nacrt Programa ruralnog razvoja RH i kada se temeljem analize planiranih ulaganja došlo do podataka o potrebnim iznosima potpore, što je odobravajući PRR i Europska komisija uvažila kao relevantnu činjenicu.

HUP se zalaže za zadržavanje postojećih maksimalnih visina potpora po projektu. Nesporno je da se određeni broj investicija kod manjih proizvođača može pokrenuti i s iznosom potpore od 1 milijun eura, no nužna je sinergija velikih i malih proizvođača radi cjelokupnog uspjeha hrvatskog agrara i prehrambene industrije. Zanemariti pritom potrebe velikih poduzetnika znači ograničiti mogućnosti ukupnog razvoja u ova dva sektora.

Prijedlozi Pravilnika u ovom obliku predstavljaju udar na domaću proizvodnju i poljoprivredne tvrtke koje zapošljavaju veći broj radnika, ali i na male proizvođače koji nisu dovoljno konkurentni. Kriteriji bi se trebali uskladiti s potrebama i strukturom domaće proizvodnje. Također, svaka ovakva iznenadna promjena u kriterijima stavlja domaće proizvođače u neizvjestan položaj u kojem su izloženi velikoj pravnoj nesigurnosti te u kojoj nisu sposobni dugoročno planirati potencijalna ulaganja te na adekvatan način razvijati strategiju svoje tvrtke, što posredno utječe i na razvoj samog sektora.

Protuzakoniti i diskriminirajući prijedlozi Pravilnika, koji, ponavljamo, nemaju utemeljenje niti u Direktivi, niti u nacionalnim propisima, a niti su praksa ijedne EU zemlje članice, HUP-u su potpuno neprihvatljivi i ni na koji način im ne želi dati legitimitet. Zbog svega navedenog HUP obavještava cjelokupnu javnost da se povlači iz svih povjerenstava u kojima je kao socijalni partner do sada sudjelovalo na ovu temu. Odgovornost za ovakva štetna rješenja morat će preuzeti isključivo Ministarstvo poljoprivrede.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here