Hrvatska najveći izvoznik u BiH

106

izvoz-uvoz-robe-bih-midiHrvatska je i tijekom 2016. godine zadržala poziciju najvažnijeg vanjskotrgovinskog partnera Bosne i Hercegovine a u razdoblju od siječnja do kraja rujna vrijednost trgovinske razmjene između dvije zemlje dosegnula je iznos od 1,33 milijarde eura, pokazuju podaci koje je u utorak objavila Vanjskotrgovinska komora BiH.

Hrvatska je u ovom razdoblju u Bosnu i Hercegovinu izvezla robu u vrijednosti od 950 milijuna eura dok je izvoz iz te zemlje u Hrvatsku dosegnuo iznos od 381 milijun eura. U usporedbi s istim razdobljem u 2015. godini, zabilježen je porast hrvatskog izvoza u BiH za 3,2 posto a uvoza iz te zemlje za 4,06 posto.

U strukturi roba koje Hrvatska izvozi u BiH i dalje u pojedinačnim skupinama proizvoda dominiraju nafta i naftne prerađevine, čija je vrijednost bila oko 200 milijuna eura, slijedi šećer kojega je Hrvatska u BiH izvezla u vrijednosti od 37 milijuna eura, potom pivo kojega je u susjednu zemlju izvezeno za 25 milijuna eura a u gotovo identičnom iznosu vrijedio je i izvoz čokolade u Bosnu i Hercegovinu. Na petom mjestu top izvoznih proizvoda je portland cement s izvozom u iznosu od 21 milijuna eura.

Hrvatska je iz BiH najviše uvozila električnu energiju i to u vrijednosti od 57 milijuna eura, potom drvo u vrijednosti od 18 milijuna eura, naftna ulja, sjedala i sirovi aluminij.

Nakon Hrvatske slijedi Njemačka koja je s BiH imala vanjskotrgovinsku razmjenu vrijednu oko 1,22 milijarde eura, na trećem je mjestu Srbija s 1,17 milijardi, na četvrtom Italija a na petom Slovenija.

Tržište Europske unije i dalje je najvažnije za opskrbu ali i za izvoz iz BiH pa je od ukupne vanjskotrgovinske razmjene te zemlje, koja je u prvih devet mjeseci ove godine iznosila 9,7 milijardi eura, na zemlje članice Unije otpadalo više od 70 posto. (lider.media/Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here