Održana Nestlé konferencija “Vrtim Zdravi Film”

nestle-konferencija-vrtim-zdravi-film2Na Nestlé konferenciji “Vrtim Zdravi Film” raspravljalo se i o važnosti veće podrške institucija te uključivanja edukacije o pravilnoj prehrani u školski kurikulum.

Konferencija “Vrtim Zdravi Film”, održana u povodu početka nove sezone istoimenog edukativnog projekta, okupila je više od 100 nastavnika i profesora tjelesne i zdravstvene kulture iz cijele Hrvatske.

Na cjelodnevnom događanju nastavnici su raspravljali o načinima kako unaprijediti projekt “Vrtim Zdravi Film” te znanje učenika o važnosti pravilne prehrane i redovite fizičke aktivnosti.

Prema nedavno objavljenim podacima Eurostata Hrvatska je na visokom osmom mjestu po broju pretilih osoba. Čak 18,7% ukupne populacije je pretilo odnosno ima indeks tjelesne mase veći od 30, što je iznad prosjeka EU od 15,9%.

Edukacija o pravilnoj prehrani i važnosti bavljenja tjelesnom aktivnošću od najranije dobi ključna je u prevenciji ovog gorućeg javno-zdravstvenog problema.

Nestlé, najveća prehrambena kompanija na svijetu, je prepoznao važnost svoje uloge kada je riječ o prehrambenim navikama populacije. Lokalno tako već šestu sezonu zajedno s Hrvatskim školskim sportskim savezom provodi projekt “Vrtim Zdravi Film”.

Cilj projekta je stvoriti svijest o važnosti zdravih životnih navika kod djece, koje su ključne za prevenciju pretilosti i prekomjerne tjelesne težine te s njima povezanih najraširenijih bolesti današnjice poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i astme.

U šestu sezonu projekta uključeno je 5.300 učenika sedmog razreda iz 109 osnovnih škola iz svih županija, dok je ukupan broj učenika koji su do sada imali korist od edukacije samo u Hrvatskoj veći od 17.500. Riječ je o najopsežnijem projektu ovakve vrste u regiji koji isključuje bilo kakvu promociju proizvoda kompanije.

Projekt u školama provode nastavnici tjelesne i zdravstvene kulture, a koji prije edukacije učenika sve potrebne informacije dobivaju od stručnjaka nutricionizma. Tako su u sklopu edukativne konferencije “Vrtim Zdravi Film” upravo nastavnici istaknuli važnost većeg uključivanja roditelja u edukaciju svoje djece kada je riječ o zdravim životnim navikama.

Dodatno, nastavnici su se usuglasili oko potrebe uvođenja dodatnih tjelesnih aktivnosti kojima bi se obuhvatili i učenici koji nisu skloni sportu. Naglašena je i važnost veće podrške institucija kroz uključivanje projekata koji se bave edukacijom o pravilnoj prehrani u školski kurikulum.

“Veliki interes škola iz svih krajeva Hrvatske za sudjelovanjem u projektu ‘Vrtim Zdravi Film’ te pozitivne povratne informacije koje dobivamo s terena najbolji su pokazatelj važnosti ovakve vrste edukacije. Mi ćemo i dalje nastaviti motivirati učenike da se redovito bave tjelesnom aktivnošću te da stečena znanja o pravilnoj prehrani primjenjuj u svakodnevnom životu”, poručio je Nikola Perković, predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza.

Važnost projekta prepoznali su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za javno zdravstvo te Agencija za odgoj i obrazovanje koji su podržali projekt.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *