Rekordan urod i rekordna cijena krčkog maslinovog ulja

59

krcko-maslinovo-ulje-midiNakon korčulanskoga i šoltanskoga, još je jedno hrvatsko maslinovo ulje dobilo europsku zaštitu – ono od autohtonih maslina s otoka Krka.

Maslinici su ovih dana puni berača, urod je rekordan, a kakvoća ulja, kažu u krčkim uljarama, bit će prvorazredna.

Ovo je ulje sve traženije na europskim stolovima – i baš zbog zaštite izvornosti za cijenu se ne pita.

“U škarpama iskusnog maslinara Gorana Marevića rodile su plominke, rošulje i drobnice kao nikad. Sve su to autohtone sorte maslina koje stoljećima rastu na Krku. Zbog krševitog, nepristupačnog terena nije ih lako brati. Zato gledamo da dođemo u pravo vrijeme, no imamo masline koje su po sortama malo ispod zriobe, ali sve su druge idealne pa kad se to spoji, ulje je fantastično”, kaže Goran Marević, maslinar s Krka.

Uz to toliko osebujno i kvalitetno da je bez teškoća zadovoljilo zahtjevna europska mjerila. Pravi je to vjetar u leđa krčkim maslinarima čije je ulje, baš zbog zaštite izvornosti, preko noći postalo pravi hit na tržištu.

Mnogi su maslinari već puno puta dobili poziv od ljudi iz Europske unije koji su već unaprijed naručili ulje koje će se proizvesti ovdje. Pa je pred vratima otočnih uljara nezapamćena gužva. Na dan se ovdje ubere i preradi više od stotinu tona ploda.

Ove godine maslina ne da je rodila, nego je prerodila i sad su se svi dali u akciju, a uljare na otoku Krku ne mogu preraditi koliko maslinari na dan mogu ubrati. No, trud nije uzaludan.

Ove će godine na otoku Krku biti ubrano više od 1500 tona maslina, a to znači najmanje 1500 hektolitara vrhunskoga maslinova ulja. I to s europskom oznakom izvornosti koja mu odmah diže cijenu. A ona za litru ovakvog tekućeg zlata, kažu na Krku, neće biti ispod 200 kuna. (vijesti.hrt.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here