Reynolds American odbio ponudu BAT-a za preuzimanje

59

Američki proizvođač cigareta Reynolds American odbio je ponudu za preuzimanje od strane British American Tobaccoa (BAT) jer traži veću cijenu od ponuđene, doznaje Reuters.

bat-reybolds-american-midiProšloga je mjeseca britanska duhanska skupina, koja već posjeduje 42 posto udjela u Reynoldsu, objavila da za preuzimanje ostatka dionica Reynoldsa nudi 47 milijardi dolara, a realizacijom toga posla nastala bi najveća duhanska kompanija u svijetu. Reynolds, proizvođač Camel i Newport cigareta, traži veću cijenu, kazao je Reutersu izvor upoznat sa situacijom, dok je BAT spreman ponuditi nešto višu cijenu.

Dvije su kompanije i dalje u pregovorima, a nedavno je izvršni direktor BAT-a Nicandro Durante izjavio je da bi tim poslom stvorili američkog tržišnog lidera i najveću svjetsku duhansku kompaniju s izlistanim dionicama na burzi po neto prometu i operativnom profitu.

Tržišna vrijednost Reynoldsa iznosila je u ponedjeljak 76 milijardi dolara, a na američkom duhanskom tržištu ta tvrtka drži udjel od 34 posto, a Altria od 51 posto.

BAT je, pak, jedna od najvećih multinacionalnih duhanskih kompanija, s više od 200 vlastitih brandova, zapošljava više od 50 tisuća ljudi i prodaje 663 milijarde cigareta koje proizvodi u 44 tvornice u svijetu.

Posluje i u Hrvatskoj, gdje je sredinom prošle godine od Adris grupe kupio TDR te ostale tvrtke Adrisove duhanske poslovne jedinice po cijeni nešto višoj od pola milijarde eura. Dio te akvizicije bila je i tvornica u Kanfanaru, koja proizvodi oko 7,5 milijardi komada cigareta godišnje, od čega se oko 60 posto izvozi na strana tržišta. (SEEbiz.eu/Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here