Kraj otpadu od hrane uz irski FoodCloud app

116

Aplikacija povezuje prehrambenu industriju s humanitarnim organizacijama i cilja na iskorjenjivanje otpada od hrane preusmjeravanjem viška proizvoda.

Start up FoodCloud iz Dublina nudi dvije odvojene usluge.

FoodCloud predstavlja uslugu za trgovce dok je FoodCloud Hubs usluga za proizvođače hrane. Obje su usluge povezane s korisnicima lokalnih humanitarnih organizacija kao što su banke hrane i hosteli za beskućnike. Aplikacija pruža jednostavnu platformu za komunikaciju za detalje oko dostupnih viškova hrane, gdje su i koliko potrebni.

UK supermarket Tesco i njemački Aldi su oboje usvojili uslugu, koju sada koristi preko 200 trgovina u Irskoj i 800 u UK. Gotovo 4000 britanskih dobrotvornih ustanova prima hranu preko aplikacije. Ta će se brojka mora podići na najmanje 5000 kako bi se osiguralo nula otpada od hrane samo iz njihovog lanca, rekao je glasnogovornik Tesca za The Guardian.

FoodCloud Hubs, dizajniran za primanje većih količina hrane direktno od proizvođača, sada ima 95 partnera donatora koji su do sada dali oko 1300 tona hrane za 120 humanitarnih organizacija diljem Irske. Hrana se prijavljuje, prati i pohranjuje putem cloud tehnologije, i redistribuira s partnerskom organizacijom FareShare.

Cilj, prema izvršnom direktoru i suosnivaču FoodClouda Iseultu Wardu je udvostručiti redistribuirane količine tijekom sljedeće godine.

Trenutno se provodi nekoliko međunarodnih mjera, ali nacionalne vlade se pojačano mijenjaju; francuski sustav kažnjavanja (supermarketa za otpad) i talijanski sustav poticaja (nagrađivanje za doniranje viška hrane) aktivno potiču sprječavanje stvaranja otpada, a slični zakoni se razmatraju u UK.

Otpad od hrane u brojkama:
– Zemljište veličine Kine, Kazahstana i Mongolije koristi se za rast otpada od hrane svake godine
– 1,3 milijarde tona hrane se baci svake godine, dovoljno da se nahrani 2 milijarde ljudi
– Otpad od hrane EU košta 143 milijarde eura godišnje
– 795 milijuna ljudi nema dovoljno hrane

Ipak, Ward kaže za FoodNavigator, zakonske promjene nikada neće biti dovoljne u sprječavanju otpada.

“Odlično je imati strukture na mjestu za potporu, ali mi trebamo imati infrastrukturu za potporu i povećati opskrbu humanitarnom sektoru…to je moguće jedino izolacijom”, navodi Ward. Kako se provodi sve više zakonskih uvjeta, prehrambena industrija će biti pojačano obvezna smanjiti otpad, a Ward vjeruje da će u tome organizacije kao što je FoodCloud biti nužne.

U Francuskoj, na primjer, supermarketi moraju imati ugovorni sporazum s humanitarnom organizacijom; također se zahtjeva uređivanje odgovarajućeg prijevoza u hladnjačama kako bi proizvodi bili svježi kao i odgovarajući skladišni prostori.

Veliki dio nevoljkosti oko redistribucije hrane, koji često rezultira da trgovci namjerno kvare viškove, dolazi iz straha od sporova. FoodCloud također pomaže u stvaranju zakonskih ugovora koji osiguravaju odgovornost da donirana hrana ne stoji kod trgovca ili proizvođača nakon što je donirana. (agrobiz.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here