Polarni val hladnoće odrazit će se na rast cijena povrća

7

Nepovoljni vremenski uvjeti tijekom ove zime sigurno prouzročiti povećanje proizvođačkih cijena povrća u EU.

Nepovoljni vremenski uvjeti zasigurno će uzrokovati probleme u proizvodnji povrća, a njezin očekivani pad odrazit će se i na cijene, no koliko će one porasti teško je procijeniti, kažu predstavnici HGK i udruga proizvođača.

S obzirom na nedostatnu proizvodnju povrća za vlastite potrebe i činjenicu da je Hrvatska neto uvoznik povrća (vrijednost uvoza povrća u 2016. očekuje se na razini 115 milijuna eura), može i Hrvatska očekivati poskupljenja, kažu u Komori, napominjući kako se zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta može očekivati povećanje proizvođačkih cijena povrća u EU.

Situaciju u Hrvatskoj pogoršava i najnoviji hladni val, koji ne ide na ruku povrćarskoj proizvodnji, posebice u priobalju.

“Nema službenih informacija, no imamo dojava o štetama na salati i kupusnjačama”, ističu iz HGK te napominju i kako u pitanje dolaze i rani rokovi sadnje u priobalju.

Dopredsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara Zlatko Zagorec ocjenjuje kako je situacija što se tiče povrća katastrofalna, nepogodama je zahvaćena čitava zemlja te sva proizvodnja – plastenička i ona na otvorenom.

“Priroda je jača od nas. Štete su nesagledive, prijeti opstojnost pojednih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i pojedinih proizvodnji”, upozorava Zagorec, napominjući kako cijene ovise o ponudi i potražnji, ali i kako je trenutno najveći problem što većina proizvođača neće imati robe.

U HGK procjenjuju kako će nepovoljni vremenski uvjeti (prekomjerne oborine, poplave, hladnoća, snijeg) tijekom ove zime sigurno prouzročiti povećanje proizvođačkih cijena povrća u EU.

Španjolska i Italija sudjeluju s gotovo 40 posto vrijednosti proizvodnje povrća u EU te stoga ne čude prognoze za poskupljenje povrća, a s obzirom na nepogode koje su pogodile važna proizvodna područja i u tim državama.

“No, koliko će biti stvarno povećanje cijena – teško je procijeniti. Eventualna manja ponuda na domaćem EU tržištu moći će se dijelom kompenzirati uvozom iz trećih zemalja”, ističu iz HGK. (hr.n1info.com)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here