Maloprodaja u prosincu porasla 5,8 posto, najviše od rujna 2007.

78

U Hrvatskoj je u prosincu prošle godine potrošnja porasla 5,8 posto na godišnjoj razini, što je njezin najveći skok od rujna 2007. godine i znatno veći nego što se očekivalo

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u prosincu, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao za 6,1 posto, realno za 5,8 posto u odnosu na isti mjesec 2015. godine.

To je najbrži rast potrošnje od rujna 2007. godine, kada je rast iznosio 6,6 posto, i znatno brži nego u studenom, kada je potrošnja porasla 2,7 posto na godišnjoj razini.

To je i znatno veći rast nego što se očekivalo. Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali rast potrošnje u prosincu za 2,7 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 2,5 do 3,0 posto.

Rast u prosincu je već 28. mjesec zaredom kako potrošnja u Hrvatskoj raste, što nije zabilježeno otkada DZS vodi te podatke. (SEEbiz/Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here