Potrošnja u prosincu porasla 5,8 posto, najviše od 2007.

51

U prosincu promet u trgovini na malo je rastao 28. mjesec zaredom na godišnjoj razini, odnosno neprekinuto od kolovoza 2014. godine

Promet u trgovini na malo u prosincu prošle godine realno je porastao za 5,8 posto na godišnjoj razini, što je njezin najveći skok od 2007. godine, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku. Time su potvrdili svoju prvu procjenu, objavljenu 2. veljače, prema kojoj je potrošnja porasla 5,8 posto na godišnjoj razini, što je njezin najveći skok od rujna 2007. godine.

U prosincu promet u trgovini na malo je rastao 28. mjesec zaredom na godišnjoj razini, odnosno neprekinuto od kolovoza 2014. godine.

Na mjesečnoj razini, potrošnja je u Hrvatskoj, mjerena prometom od trgovine na malo, nominalno porasla za 2,2 posto, a realno za 1,7 posto.

U čitavoj 2016. u odnosu na 2015. promet od trgovine na malo, kalendarski prilagođen, bilježi rast od 4 posto.

Promatrano po pretežnoj djelatnosti poslovnih subjekata, a prema kalendarski prilagođenim indeksima, u prosincu je u odnosu na isti mjesec 2015. godine najviše, za 7,5 posto, porastao promet u trgovini na malo neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima.

Trgovina na malo, osim trgovine motornim vozilima i motociklima, porasla je za 4,2 posto, a maloprodaja osim specijalizirane trgovne motornim gorivima i mazivima, za 4,1 posto. Promet u maloprodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda povećan je za 0,9 posto. (novilist.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here