Kineska industrijska proizvodnja u prva dva mjeseca porasla 6,3%

53

Industrijska proizvodnja u Kini u prva je dva ovogodišnja mjeseca poskočila 6,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, pokazali su u utorak najnoviji podaci kineskog statističkog ureda

Podatak svjedoči o stabilnosti drugog gospodarstva svijeta unatoč blagom posustajanju osobne potrošnje u navedenom razdoblju.
Promet od trgovine na malo, ključan pokazatelj osobne potrošnje, u prva je dva ovogodišnja mjeseca uvećan 9,5 posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije kada je uvećan 10,2 posto. U prosincu 2016. poskočio je 10,9 posto.

Ulaganja u fiksnu imovinu, referentni pokazatelj infrastrukturne potrošnje, uvećana su u siječnju i veljači 8,9 posto na godišnjoj razini. U istom su postotku poskočila i ulaganja u nekretnine, što je znatno snažnije nego u prva dva mjeseca prošle godine kada su porasla tri posto, i to unatoč strožim propisima usmjerenima na suzbijanje špekulacija i zaštitu od mjehura na tržištu nekretnina.

Podaci su većinom prilično pozitivni i očigledno ukazuju na poboljšanje, kazao je glasnogovornik kineskog statističkog ureda Sheng Laiyun na brifingu za novinare.

Ujedno su se nadovezali na ohrabrujući podatak o rastu u četvrtom tromjesečju te na dobre pokazatelje o tvorničkim aktivnostima, uvozu i proizvođačkim cijenama u industriji u veljači.

“Kinesko gospodarstvo dobro je startalo u ovoj godini, premda je u idućim mjesecima potrebno uvesti poticajne mjere za jačanje osobne potrošnje. Podršku ulaganjima u fiksnu imovinu najvećim su dijelom pružili infrastrukturni projekti”, kratko je komentirao ekonomist u banci OCBC Tommy Xie. (SEEbiz/H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here