Nakon tri godine opet rade s dobiti

95

Nakon tri godine financijskog minusa, Osječka pivovara d.d., jedan od sinonima za osječko gospodarstvo, prošlu poslovnu godinu zaokružila je s dobiti u iznosu od 3,5 milijuna kuna

Rezultat je to, pojašnjava Zdeslav Bičanić, prokurist ovog društva, provedenih mjera reorganizacije i restrukturiranja poslovanja.

“Ono se očituje u tome što smo razdvojili organizacijske djelatnosti, poput primjerice proizvodnje, transporta, maloprodaje u zasebne segmente, odnosno, osnovali smo tvrtke kćeri”, kaže Bičanić.

Pivovara se, naime, slomom Biljemerkanta, najvećeg lokalnog maloprodajnog lanca i njihovog svojevrsnog temeljnog poslovnog partnera, prije tri godine našla u nezavidnoj situaciji, s visokim nenaplaćenim potraživanjima, tako da je 2013. godine zabilježen minus od 21 milijuna kuna.

No, ne predajući se, a zadržavajući temelj proizvodnje na Osječkom pivu kao brendu ovoga kraja, Pivovara se vratila iz mrtvih. Štoviše, dok na razini sektorske grupacije ova grana u Hrvatskoj bilježi pad proizvodnje i prodaje, Osječka pivovara posluje jače od prosjeka, pa su tako u prošloj godini zabilježili rast od dva postotna poena dosegnuvši ukupni indeks od 102 posto.

“Najjači proizvodi na tržištu i dalje nam ostaju boca Osječkog pivo u polulitarskoj staklenoj boci te Crni radler”, kaže Bičanić.

I odmah su se povećali apetiti, tako su u prva tri mjeseca zaposlili 20 novih djelatnika, donesena je interna odluka o tome da se za svako novorođeno dijete zaposlenika tvrtke stimulativno isplati tisuću eura. Na poslovnom planu najznačajnija vijest je da su pri kraju pregovori o nacionalnoj prisutnosti proizvoda Osječke pivovare u trgovačkim lancima.
Nažalost, Pivovara ne može pobjeći od svoje prošlosti, kako je to sada popularno reći, stalno im iskaču ‘kosturi iz ormara’.

Račun Osječke pivovare d.d. trenutačno je blokiran zbog dospjelosti sudske presude o isplati 1,6 milijuna kuna. Riječ je o sporu koji datira iz 1993. godine, djelatnica koja je dobila otkaz (u Zadru), tužila je poslodavca radi nadoknade štete.

“I nas je ovo neugodno iznenadilo, ali ovu presudu pobijamo time što Osječka pivovara d.d. nije pravni sljednik tvrtke s kojom se spori tužiteljica”, kaže Bičanić.

Kako bi prebrodili ovu neugodnost, svim radnicima unutar grupe isplaćena je minimalna plaća za siječanj. Ali, kažu, bit će tako samo jedan mjesec, a radnicima će sve to biti nadoknađeno isplatom 13. plaće na kraju poslovne godine. (Dario Kuštro/glas-slavonije.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here