Boris Vujčić o krizi u Agrokoru

9

Kriza u Agrokoru imat će skoro sigurno posljedice na bruto domaći proizvod (BDP), koje će biti posebno izražene ako se kriza bude rješavala po tzv. neurednom scenariju, no ako proces bude upravljan i koordiniran, posljedice bi mogle biti blaže, kazao je guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić u razgovoru za Večernji list

Vujčić je rekao i da je puno faktora i međuovisnosti u igri, te je zbog toga, ali i činjenice da još nije jasno na koji način će se odvijati restrukturiranje, prerano za procjenu koliki će biti utjecaj na kretanje BDP-a.

Na pitanje je li istina da banke mogu bez potresa podnijeti čak i stopostotni gubitak ulaganja u Agrokor, odnosno što je s tvrtkama koje su poslovno povezane s Agrokorom, istaknuo je da je sigurnost financijskog sustava stalna briga HNB-a.

Baš zbog sigurnosti financijskog sustava kontinuirano su se nadzirale banke i nalagalo bankama čija je izloženost prema pojedinom riziku premašivala 25 posto kapitala banke da tu izloženost smanje, kazao je guverner, dodavši i da je bilo mnogo nezadovoljstva oko toga, ali da je stav HNB-a bio jasan.

Posljedica te skrbi HNB-a vezane uz sigurnost financijskog sustava je da je koncentracija izloženosti kod znatnog broja hrvatskih banaka danas bitno niža nego što je bila prije tri godine. HNB se s tim rizikom, kaže Vujčić, sustavno bavi godinama i to u okolnostima kad nisu imali puno saveznika.

“Kad smo uočili da su banke prestale direktno kreditirati klijenta, ali su to nastavili činiti indirektno – davanjem kredita dobavljačima koji su pak sa svoje strane povećali izloženost do te mjere da su neupitno postali jedan rizik s klijentom – njihovu izloženost prema dobavljačima počeli smo tretirati kao isti rizik”, naglasio je Vujčić u intervjuu za Večernji list u četvrtak.

Dodao je kako je HNB povezao jednu dinamičnu mrežu zbog koje su bili na udaru sa svih strana, ali da je zahvaljujući tome danas financijski sustav i dalje stabilan.

“Da u tome nismo uspjeli, danas bismo imali domino efekt i s bankama. Ponavljam, financijski je sustav stabilan, i takav će ostati zahvaljujući pravovremenim potezima središnje banke”, istaknuo je Vujčić.

Komentirajući činjenicu da se danas nižu blokade za blokadom i da se više nitko ne osjeća stabilnim, rekao je da je mnogo vremena izgubljeno od kada se pojavio problem s Agrokorom, od siječnja ove godine, te da bi raniji sustavan dogovor svih uključenih strana smanjio rizik aktualnog razvoja događaja.

“No, on nije lak, zbog raznorodnih interesa u ovoj situaciji. Svakako, nastavak ove situacije u kojoj se neki u cijelosti namiruju i time smanjuju mogućnost drugih za namirivanje nije prihvatljiv. Vlasnik ili vjerovnici trebali bi žurno nešto poduzeti da zaštite kompaniju”, zaključio je Vujčić(Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here