Coca-Cola i Osječani osvijetlili Pješački most

71

Više od 200 svjetiljki zasjalo je na svečanome događanju paljenja posebne rasvjete jednog od najpoznatijih osječkih simbola Pješačkoga mosta

Pješački most osvjetljava 200 rasvjetnih tijela zaslugom samih Osječana koji su u sklopu Coca-Colina projekta #OsvijetlimoNasMost prikupili ukupno 108.048 zatvarača s boca Coca-Cole, simbolički po jednoga za svakoga stanovnika Osijeka s posljednjeg popisa stanovništva.

Uz više od 20.000 Osječana i njegovih posjetitelja koji su uživali u popratnom zabavnom i sportskome programu u povodu svečanoga paljenja nove rasvjete na Pješačkome mostu prisustvovali su i brojni uzvanici.

Uime domaćina događanja Coca-Colina sustava u Hrvatskoj publiku je pozdravio Stjepan Petrović, regionalni rukovoditelj prodaje Coca-Cole HBC za istočnu Hrvatsku, istaknuvši kako pokretanjem projekata poput osvjetljavanja najpoznatijega osječkog mosta Coca-Cola želi aktivno sudjelovati u životu lokalnih zajednica.

“Coca-Cola će sljedeće godine obilježiti 50 godina od pokretanja proizvodnje i poslovanja u Hrvatskoj. Naš poslovni uspjeh sve te godine dijelimo sa zajednicom podržavajući i potičući projekte koji su društveno korisni i poboljšavaju život naših sugrađana. Vođeni time pokrenuli smo i ovaj projekt osvjetljenja Pješačkoga mosta u želji da dodatno istaknemo ljepote Osijeka i Slavonije, jednoga od najljepših dijelova Hrvatske. Drago mi je da se Osijek s Pješačkim mostom pridružuje gradovima diljem svijeta koji na sličan način ističu ljepote svojih mostova i rijeka na kojima se nalaze. Sad će i Osječani i njegovi gosti, kojih će nadam se biti sve više, u ljepoti ovoga mosta moći uživati ne samo preko dana, nego i u večernjim satima. Zahvaljujem Osječanima koji su podržali našu inicijativu te svim partnerima koji su omogućili da je uspješno ostvarimo”, izjavio je Petrović.

Projekt je osvjetljenja Pješačkoga mosta Coca-Colin sustav u Hrvatskoj proveo u suradnji s Gradom Osijekom. Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić zahvalio je sugrađanima koji su podržali projekt.

“Time smo pokazali koliko nam je stalo do našega grada, što me čini osobito sretnim i ponosnim. Zahvaljujem Coca-Coli koja je prepoznala Osijek te odabrala upravo naš Pješački most za ovu inicijativu. Pješački je most dio života svih Osječana. Uz njega nas vežu mnoga sjećanja i važni životni trenutci. Siguran sam da će ih pod novim svjetlima biti još više. Nadam se ne samo za nas, nego i za što više gostiju koje želimo privući u Osijek i Slavoniju”, kazao je Vrkić.

Opremu uređenja Pješačkog mosta osigurala je tvrtka Zumtobel sa 65-godišnjom tradicijom u kreiranju svjetlosnih rješenja, a njezin potpredsjednik za Benelux i Istočnu Europu Saša Pajdić nakon uspješno odrađenog posla je izjavio: “Rado smo se odazvali pozivu tvrtke Coca-Cola da partnerski sudjelujemo u ovome zanimljivom projektu jer smo prepoznali važnost koju Pješački most ima za Grad Osijek. Izuzetna nam je čast na ovaj način ‘obojati’ noćne razglednice grada koji će sada privlačiti još veći broj turista, te tako pridonijeti njegovoj prepoznatljivosti. Ne samo kao partner, nego i kao građanin Osijeka izuzetno sam ponosan i osjećam se privilegirano što mogu biti dio ovako važnog projekta”.

Uz zabavni program i koncert Gibonnija okupljeni su građani jučer mogli sudjelovati i uživati i u prvoj osječkoj noćnoj utrci pod nazivom Coca-Colina noćna 10ka koju je otvorio hrvatski gimnastičar te veleposlanik projekta Robert Seligman. Utrka je simbolično počela i završila na osvijetljenome Pješačkom mostu.

Projekt “Osvijetlimo Nas Most” pokrenut je u prosincu 2016. Nakon prikupljenih zatvarača i izrade projekta radovi postavljanja 220 rasvjetnih tijela te kabela za napajanje i upravljanje rasvjetom na 210 metara dugom i 35 metara visokom Pješačkome mostu završili su u rekordnih mjesec dana.

Sva rasvjetna tijela su najnovije LED generacije s diodama u boji, a svaka od svjetiljki je zasebno upravljiva, pa su mogućnosti osmišljavanja svjetlosnih scenarija rasvjete neograničene.

Iako se rasvjetna tijela mogu prilagoditi različitim događanjima, standardna svakodnevna rasvjeta mosta bit će diskretna i s laganim izmjenama efekata.

U odnosu na staru postavljenu 2000. godine, nova je rasvjeta ne samo kvalitetnija i dugotrajnija, nego i energetski efikasnija, a predviđene uštede u potrošnji električne energije su oko 70 posto.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here