Hrvatska u travnju zabilježila najveći pad maloprodaje u EU

65

Obujam prometa u maloprodaji Europske unije u travnju je zabilježio oporavak, dok je u Hrvatskoj na mjesečnoj razini ostvario najveći pad među članicama EU-a, pokazuju podaci europskog ureda za statistiku.

Na razini Europske unije sezonski prilagođeni obujam prometa u maloprodaji porastao je u travnju za 0,5 posto nakon pada od 0,1 posto u prethodnom mjesecu. Pritom je najveći porast ostvarila Velika Britanija, 2,8 posto, slijedi Finska s 2,0 posto te Portugal i Švedska, obje s rastom od 1,5 posto.

Takav je rezultat proizišao iz 0,6-postotnog rasta prometa u kategoriji hrane, pića i duhanskih proizvoda te rasta od 0,4 posto u širokoj kategoriji neprehrambenih proizvoda. Na benzinskim stanicama, pak, promet je smanjen 0,3 posto.

Hrvatska je s padom od 2,1 posto na mjesečnoj razini zabilježila najveći pad među 28 članica EU-a, a slijede Austrija s padom od 1,2 posto, te Mađarska s 0,8 posto, pokazuju podaci Eurostata.

U eurozoni je rast prometa u maloprodaji u travnju usporio na 0,1 posto, s revidiranih 0,2 posto u prethodnom mjesecu. Pritom je u prometu na benzinskim stanicama zabilježen pad 0,8 posto, odnosno 0,4 posto u širokoj kategoriji neprehrambenih proizvoda, dok je u sektoru hrane, pića i duhanskih proizvoda ostvaren prodajni skok od 0,6 posto

U usporedbi s travnjem prošle godine, kalendarski prilagođen indeks prometa u maloprodaji EU porastao je 3,0 posto, a u eurozoni 2,5 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Pritom je na razini cijele EU u kategoriji neprehrambenih proizvoda ostvaren rast od 4,2 posto, u kategoriji pića. hrane i duhanskih proizvoda od 2,6 posto, dok je prodaja na benzinskim stanicama pala 1,1, posto.

Prema podacima Eurostata, pad prodaje na benzinskim stanicama na razini zajedničke europske valute na godišnjoj razini iznosio je 1,6 posto, dok je u kategoriji hrane, pića i duhanskih proizvoda ostvaren prodajni skok od 2,1 posto. U širokoj kategoriji neprehrambenih proizvoda u travnju je pak ostvaren rast od 3,4 posto u odnosu na isti mjesec lani.

Među zemljama članicama za koje su dostupni podaci, najveći porast obujma prometa u maloprodaji na godišnjoj razini zabilježio je Luksemburg, 11,3 posto, a slijede Slovenija s 10,4 i Irska s 8,4 posto.

U Hrvatskoj je, pak, prema podacima Eurostata, u travnju maloprodaja porasla 0,8 posto na godišnjoj razini, znatno sporije u odnosu na 5,3 posto mjesec dana prije. (Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here