Upravljanje konfliktima ključ modernog poslovanja

133

Priznati psihoterapeut dr. Željko Ćurić održao je predavanja o rješavanju konflikata u poslovnom svijetu te naglasio da je biti u konfliktu neminovno, ali sami snosimo odgovornost za svoju manifestaciju

Priznati hrvatsko-slovenski psihoterapeut dr. Željko Ćurić, u organizaciji DOBA Fakulteta, održao je vrlo posjećeno predavanje u Zagrebu o važnosti i načinima upravljanja konfliktima u ostvarivanju poslovnih ciljeva.

“Najbitnije je u startu razumjeti što konflikt je a što nije. Konflikt se najčešće povezuje s diskusijom i različitošću, međutim to ne predstavlja konflikt. Konflikt nastaje već od same želje jer ona za razliku od mišljenja ima unutarnju intenciju ostvarenja, stoga konflikt nastaje kada realizacija vlastite želje isključuje realizaciju tuđe želje, a izgovorena riječ je samo manifestacija konflikta”, odmah na samom početku istaknuo je dr. Ćurić.

Samim time dr. Ćurić tvrdi: “Biti u konfliktu je neminovno, ali sami snosimo odgovornost za svoju manifestaciju” i podsjetio na Aristotela koji je zapisao “U konfliktu sam, što ću napraviti odlučujem ja.”

Ćurić je na predavanju govorio o tome kako upotrijebiti konflikte u svrhu razvoja projekta te kako povećati toleranciju među kolegama. Također, govorio je o najkorištenijim i najučinkovitijim strategijama u rješavanju konfliktnih situacija, a naglasio je i kako svaka prepirka nije nužno konflikt.

Kao jedne od najčešćih manifestacija konflikta naveo je: dominaciju, povlačenje, medijaciju i kompromis i onaj najnepoželjniji – tišinu.

“Tišina je najopasnija manifestacija konflikta jer time dajemo do znanja da netko ne postoji”, objasnio je i istaknuo kako se u posljednje vrijeme najviše koristi tišina, što za posljedicu ima i sve veći broj samoubojstava.

Doktor Ćurić je kroz svoje predavanje približio i pet najučinkovitijih načina rješavanja konflikta. Rješenja lako pamtljivih imena: sova, kornjača, morski pas, lisica i plišani medo izlaz su iz svakog konflikta, a kako je istaknuo niti jedno od njih nije krivo odabrano rješenje.

Odabir mora uvijek ovisiti o više okolnosti, ali isto tako prema najučestalijim odabirima se lako definiraju poslovi za koje netko je ili nije.

A da nije sve tako crno i da konflikt ne mora nužno biti negativan pokazao je na primjeru s koji se svi susrećemo. “Kada dvoje ljudi želi kupiti poklon trećem da ga usreće, ulaze u konflikt oko toga što kupiti”.

Dr. Željko Ćurić gostujući je predavač DOBA Fakulteta, najvećeg slovenskog fakulteta za online studiranje koje ima programe i na hrvatskom jeziku, a sudjeluje u predmetima Pozitivna psihologija, Rukovođenje i postupanje s ljudima, Poslovno komuniciranje i Osobni menadžment.

Ćurić je rođeni Dubrovčanin, liječnik, dr. sc. medicine na području psihijatrije te suosnivač i direktor konzultantske tvrtke OK Consulting.

Specijalizirao se za rad na području savjetovanja, obrazovanja, obuke i kliničke psihoterapije. Njegov rad na terenu uključuje obrazovanje, osposobljavanje i usavršavanje u području poslovanja i sportske psihologije, kao i individualnih i grupnih savjetovanja na poslovnom i osobnom planu.

Živi i radi u Ljubljani, a savjetovanja obavlja na području svih bivših republika Jugoslavije i u inozemstvu.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here